Kruidenwijk (Almere)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere Kruidenwijk
Wijk van Almere
Map - NL - Almere - Wijk 02 Almere-Stad - Buurt 10 Kruidenwijk.svg
Kerngegevens
Gemeente Almere vlag.svg Almere
Stadsdeel Almere Stad West
Oppervlakte 2,35 km²  
Inwoners (2017) 7.955[1]
Overig
Website http://www.almere-kruidenwijk.nl/

De Kruidenwijk is een wijk in de Nederlandse stad Almere. De wijk telt zo'n 8600 inwoners, sinds die deel uitmaakt van stadsdeel Almere Stad West.

Kruidenwijk is gebouwd in de periode 1985 - 1989 en ligt ten noorden van het Beatrixpark en ten noordwesten aan Staatsliedenwijk. Zoals de naam al suggereert, zijn de straatnamen grotendeels afgeleid van verschillende kruiden.

In de wijk bevinden zich vooral veel rijenwoningen, waarvan het merendeel koopwoningen. De Specerij is een klein gedeelte met vrijstaande woningen. Aan de oostkant grenst de wijk aan bedrijventerrein Markerkant. Over het algemeen wordt de Kruidenwijk als een van de meest groene wijken van Almere gezien.

In de regio 1314 van de Kruidenwijk woonden op 30 september 2007 5910 mensen, waarvan 2270 niet-westerse allochtonen (38.4%)

Er zijn twee kernen met een supermarkt en een bushalte. Verder beschikt de wijk, na een recente fusie, over twee basisscholen:

Tevens zit er tot eind schooljaar 2010/2011 een afdeling van het Nautilus College. Dit is de vmbo-tl, havo en vwo afdeling. De school is te vinden in het noodgebouw aan de Pimpernelstraat.

Openbaar vervoer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie allGo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kruidenwijk wordt doorsneden door een busbaan en heeft daaraan 3 bushaltes waar de volgende buslijnen stoppen:

Metrobussen[bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 M3  Muziekmetro Station Centrum - Componistenpad Staatsliedenwijk, Kruidenwijk, Muziekwijk, Station Muziekwijk
 M6  Noorderplassenmetro Station Centrum - Noorderplassen Staatsliedenwijk, Kruidenwijk

nightGo[bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 N22  Almere, Station Buiten - Amsterdam, Leidseplein Almere Buiten (Regenboogbuurt, Eilandenbuurt, Station Oostvaarders, Sieradenbuurt, Oostvaardersbuurt, Seizoenenbuurt, Station Buiten, Bloemenbuurt, Faunabuurt, Landgoederenbuurt), Almere Stad (Tussen de Vaarten, Sallandsekant, Danswijk, Parkwijk, Station Parkwijk, Parkwijk, Filmwijk, Flevoziekenhuis, Station Centrum, Staatsliedenwijk, Kruidenwijk, Muziekwijk, Station Muziekwijk, Componistenpad, Station Muziekwijk, Middenkant, Literatuurwijk), Almere Poort (Hogekant, Homeruskwartier, Columbuskwartier, Europakwartier, Station Poort), Muiden (P+R), Amsterdam (Brinklaan, Middenweg, Amstelstation) Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht.