Kruipende boterbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruipende boterbloem
Met afwijkend aantal kroonbladen
Met afwijkend aantal kroonbladen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Ranunculus (Boterbloem)
Soort
Ranunculus repens
L. (1753)
Blad
Blad
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kruipende boterbloem (Ranunculus repens) is een plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort wordt beschouwd als een hardnekkig onkruid. De plant is net als de meeste boterbloemen licht giftig, daarom zal vee er omheen grazen. Hierdoor krijgt de plant nog meer kans om zich te verspreiden.

Botanische beschrijving[bewerken]

De plant heeft langgesteelde en meestal behaarde bladeren in rozetvorm. De bladeren zijn in drie lobben verdeeld. De middelste lob is gesteeld. De plant wordt 10-50 cm hoog. De plant bloeit van april tot juli. De botergele bloem bestaat uit vijf rechte, licht behaarde kelkbladeren.

Kelkbladen

De plant ontwikkelt gladde vruchtjes met een korte gebogen snavel op een bolvormig vruchthoofdje.

De kruipende boterbloem wordt soms verward met de scherpe boterbloem (Ranunculus acris) vanwege de gelijkende bladeren, maar bij de kruipende boterbloem is het middelste deelblaadje van de onderste bladeren steeds een stuk langer gesteeld dan de twee andere deelbladeren. De bloemsteel is opstijgend met uitlopers en altijd gegroefd, dit is nooit het geval bij de scherpe boterbloem.

Voorkomen[bewerken]

De kruipende boterbloem komt algemeen voor op akkers, braakliggende terreinen, vochtige weiden en het best op vochtige, beschaduwde plaatsen. De plant komt in grote delen van Europa en Azië voor. De plant verspreid zich door middel van uitlopers. Op deze wijze kan, uitgaande van een enkele plant, heel snel een grote oppervlakte bedekt worden. De uitlopers strekken zich in alle richtingen uit en vormen om de paar cm een nieuw plantje. De plant ziet men ook erg vaak aan de kant van het water.

Volksnamen[bewerken]

Andere benamingen: kraaiepoten, selsate

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Kriechender Hahnenfuß, Kriech-Hahnenfuß
  • Engels: Creeping Buttercup
  • Frans: Renoncule Rampante

Externe link[bewerken]