Kruistabel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kruistabel wordt in de statistiek gebruikt om snel een globaal visueel inzicht te krijgen in het verloop van en het mogelijk verband tussen twee of meer variabelen. Het meetniveau van de variabelen is nominaal of ordinaal. Variabelen van een hoger meetniveau kunnen op nominaal of ordinaal niveau weergegeven worden door groepering in klassen.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Een aselecte steekproef van 500 Nederlandse vakantiegangers in Turkije, wordt ingedeeld naar het kenmerk "geslacht" en in drie leeftijdscategorieën "jong", "middelbaar" en "oud". Het resultaat is weergegeven in de onderstaande kruistabel.

     jong  middelbaar  oud  totaal
 -------------------------------------------
 man    98    117    14   229
 vrouw  113    140    18   271
 -------------------------------------------
 totaal  211    257    32   500
 

Met statistische analysetechnieken, zoals de chi-kwadraattoets, kan bijvoorbeeld onderzocht worden of de verdeling over de leeftijdscategorieën bij mannen en bij vrouwen van elkaar verschillen.

Om er zeker van te zijn dat mannen en vrouwen gelijk vertegenwoordigd zijn, kan men ook twee steekproeven nemen van 250 mannelijke en 250 vrouwelijke Nederlandse vakantiegangers in Turkije. Ook dit resultaat kan worden weergegeven in een kruistabel. Bijvoorbeeld:

     jong  middelbaar  oud  totaal
 -------------------------------------------
 man   103    118    29   250
 vrouw  114    129     7   250
 -------------------------------------------
 totaal  217    247    36   500

Analyse[bewerken | brontekst bewerken]

In eenvoudige kruistabellen kan in veel gevallen door inspectie gezien worden of er een verband tussen de variabelen bestaat. Gecompliceerdere kruistabellen laten zich niet zo gemakkelijk analyseren, maar zullen met statistische methoden onderzocht moeten worden. Daarvoor staan de volgende hulpmiddelen ter beschikking.

Associatiematen[bewerken | brontekst bewerken]

Statistische toetsen[bewerken | brontekst bewerken]