Kruisverheffingskerk (Jelenia Góra)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruisverheffingskerk

Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego

PL Jelenia Góra Kościół Podwyższenia Krzyża Św. 03.JPG
Plaats Jelenia Góra (Hirschberg)

Vlag van Polen Polen

Denominatie Katholicisme
Coördinaten 50° 54′ NB, 15° 45′ OL
Gebouwd in 1709–1718
Gewijd aan Heilige Kruisverheffing
Architectuur
Architect(en) Martin Frantz
Stijlperiode Barok
Detailkaart
Kruisverheffingskerk (Polen)
Kruisverheffingskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kruisverheffingskerk (Pools: Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego) is een van oorsprong luthers kerkgebouw in Jelenia Góra (Duits: Hirschberg) in het woiwodschap Neder-Silezië

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Genadekerk van het Heilig Kruis; uit Friedrich Bernhard Werner: Schlesische Bethäuser (1748-1752)

De protestantse Genadekerk van het Heilig Kruis in Hirschberg ontstond naar aanleiding van de Conventie van Altranstadt. Het was een van de zes kerkgebouwen die met toestemming van de katholieke keizer Jozef I mocht worden gebouwd in Silezië. Het bouwplan werd naar voorbeeld van de Catharinakerk te Stockholm door de uit Tallinn afkomstige en in Liegnitz woonachtige architect Martin Frantz ontworpen. De bouw van de kerk vond in de jaren 1709-1718 plaats. Tot 2012 viel de kerk als garnizoenskerk onder het militaire decanaat.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het grondplan van de kerk heeft de vorm van een grieks kruis. Over de viering verheft zich een koepel, die met een twee verdiepingen hoge toren wordt bekroond. Op de hoeken van de koepel zijn vier achthoekige torentjes geplaatst. Het daglicht komt door talrijke hoge, van boven halfronde vensters naar binnen. Achter het altaar werd een lagere sacristie aangebouwd.

Om de kerk heen staan op het kerkhof 19 grafkapellen van welgestelde families uit Hirschberg.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De beschildering van de gewelven (Opstanding, de Hemelvaart van Christus, Aanbidding van de Heilige Drie-eenheid, in de koepel de vier door illusionistische architectuur omgeven evangelisten, de bekering van Paulus en Jacob's Ladder) werden verzorgd door Felix Anton Scheffler en Johann Franz Hoffmann. Het houwen van een kansel uit zandsteen in 1717 werd mogelijk gemaakt door Melchior Berthold. Het hoogaltaar stamt net als de pronkvolle orgelkas uit 1727. De oude barokke orgelpijpen werden in 1905 deels door nieuwe pijpen vervangen. In het midden van de koepel bevindt zich een cijferblad met de tekens van de dierenriem.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kruisverheffingskerk, Hirschberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.