Naar inhoud springen

Kruithuis (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kruithuis
Kruithuis Delft in 2024
Locatie
Locatie Schiekade
Adres Schiekade 1-5, 2627 BL DelftBewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 60′ NB, 4° 22′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Kruithuis
Huidig gebruik Scouting
Bouw gereed 1660
Bouwinfo
Architect Pieter Post
Eigenaar Gemeente Delft
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12167
Detailkaart
Kruithuis (Delft)
Kruithuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kruithuis aan de Delftse Schie is een voormalig opslagpand voor buskruit in de plaats Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Tegenwoordig doet het onder andere dienst als onderkomen voor de scoutingregio Delfland, Scouting Willem de Zwijger en de Delfse Zwervers.

Tevens kun je met maximaal 74 personen, goed accommodaties huren. Beperkt is het mogelijk om te kamperen. Met name scholen, verenigingen en Scouting groepen maken gebruik van deze accommodatie. Incidenteel maken ook andere instanties/bedrijven gebruik van het Kruithuis.

Het Kruithuis werd in 1660 ver buiten de stadsmuren van de stad Delft gebouwd na de Delftse donderslag, de ramp met het oude kruithuis in 1654. Het Kruithuis, opgetrokken op bevel van de Staten-Generaal, wekt de indruk te dienen als vervangend bouwwerk voor dat oude magazijn, maar dat was het eigendom van de Staten van Holland, het regionale bestuur, en niet van de Staten-Generaal. De daadwerkelijke vervangende constructie voor het ontplofte magazijn verrees pas in 1690, aan de Buitenwatersloot, naast de kruitmolen van Salomon van der Heul.[1]

Het is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Post en bestaat uit een poortgebouw met het wachthuis Kortegaard, verbasterd vanuit de Franse naam 'Corps de Garde' en een pak- en kuiphuis, waar het buskruit werd gewogen en verpakt. De twee kruittorens staan in het midden van de vijver. Het complex is ommuurd en van een slotgracht voorzien. Oorspronkelijk waren beide torens met elkaar verbonden door middel van twee valbruggen en een eilandje, die nu verdwenen zijn.

De beide toegangen tot de torens zijn voorzien van een tweetal dubbele deuren. De binnenste deuren zijn bedekt met koperen platen. Al het hang-en-sluitwerk is van koper om vonkvorming tegen te gaan. In de torens kon 400.000 pond kruit opgeslagen worden. De beide torens en het pak- en kuiphuis hebben een gemetseld gewelf en hebben aanzienlijk dikkere muren dan het gewelf zelf. Bij een eventuele ontploffing zou het dak de lucht in gaan en de muren blijven staan, waardoor er aan de omgeving veel minder schade zou worden aangericht. Aan de voorkant is een grote stenen brug, zodat het mogelijk is met een vaartuig het complex vanaf de Schie in te varen. Het poortgebouw is versierd met een fors wapen van de Staten Generaal. In de opkamer boven in het poortgebouw is een houten schouw aanwezig met daarboven eveneens in hout, het wapen van de Staten-Generaal. Het complex werd gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en is nog steeds in zeer goede staat. De aanlegsteigers bij de kruittorens zijn gereconstrueerd in de originele vorm.

Vanaf 1964 is het Kruithuis het onderkomen van de regio Scouting Delfland. In de westelijke kruithuistoren is het onderkomen van studentenstam De Delftsche Zwervers gevestigd. In de oostelijke toren zijn enkele spelonderdelen gevestigd van scoutinggroep Willem de Zwijger. Het complex heeft overnachtingsmogelijkheid voor 74 personen. Het Kruithuis wordt voornamelijk gebruikt door jeugd- en jongerengroepen en scholen. De gemeente Delft is formeel eigenaar van het monument en voert controle uit op het onderhoud via de Monumentenwacht. Tot 1995 was het Kruithuis tevens het onderkomen van de studentenroeivereniging Proteus-Eretes.

De N470, de belangrijkste invalsweg voor zuidelijk Delft loopt vlak langs het Kruithuis en is hiernaar Kruithuisweg genoemd. De brug in deze weg over de Schie heet Kruithuisbrug.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kruithuis (Delft) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.