Kruyskamp-prijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruyskamp-prijs
Uitgereikt door Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   literatuur

De Kruyskamp-prijs is een in 1994 ingestelde driejaarlijkse prijs voor een in druk verschenen specialistisch dan wel voor een breder publiek bestemd werk op het gebied van de Nederlandse lexicografie, de Nederlandse lexicologie of de editie en annotatie van oude Nederlandse teksten. De hoogte van de prijs wordt eens in de drie jaar vastgesteld door het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, op grond van de opbrengst van het door schenking verkregen Kruyskamp-fonds, en bedraagt zo mogelijk ten minste 2.500 euro.

De prijs is genoemd naar de lexicograaf dr. Cornelis Kruyskamp (1911-1990), tientallen jaren redacteur van het Woordenboek der Nederlandsche Taal en van Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.

De toekenning geschiedt door het bestuur van de Maatschappij op voordracht van een door het bestuur te benoemen Commissie van voordracht. Het te bekronen werk moet voor het eerst in druk zijn verschenen in boek of tijdschrift in de zes jaar voorafgaande aan het jaar waarin de prijs wordt verleend.

Prijswinnaars[bewerken]