Kryptos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kryptos (1990) bij CIA-hoofdkantoor in Langley, Virginia (USA)

Kryptos is een kunstwerk dat zich bevindt op het terrein van de Central Intelligence Agency (CIA) in Langley in Virginia in Amerika. Het is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jim Sanborn. Sinds de onthulling op 3 november 1990 wordt er veel gespeculeerd over de betekenis van de gecodeerde tekst waaruit het kunstwerk bestaat. De gecodeerde tekst bestaat uit vier secties waarvan er drie zijn opgelost. De vierde sectie blijft een van de beroemdste onopgeloste codes in de wereld. Voor sommige CIA-medewerkers en andere cryptoanalisten blijft het een vermakelijke bezigheid om te proberen de gecodeerde tekst te ontcijferen.

Beschrijving[bewerken]

Het hoofdkunstwerk bestaat uit rode en groene leisteen, wit kwarts, versteend hout, magneet, en koper. Het bevindt zich in de noordwest hoek van de binnenplaats van het nieuwe hoofdkantoor, net buiten de cafetaria.

De naam Kryptos stamt af van het Griekse woord "verborgen". Het thema van het kunstwerk is "het verzamelen van intelligentie“. De prominentste eigenschap is een groot verticaal S-vormig koperscherm, lijkend op een perkamentrol of document van een computer printer, bedekt met karakters die de gecodeerde teksten vormen. De karakters bestaan uit de 26 letters van het standaard Romeinse alfabet en vraagtekens, die uit het koper zijn verwijderd. Deze "inscriptie" bevat vier gescheiden raadselachtige berichten, waarvan er drie zijn opgelost.

Op hetzelfde moment toen het hoofdkunstwerk werd geplaatst, plaatste beeldhouwer Jim Sanborn ook verscheidene andere stukken op het terrein van de CIA, zoals verscheidene grote granietblokken met ingeklemde koperbladen bij de ingang van het nieuwe gebouw van het hoofdkantoor. Verscheidene morsecodeberichten zijn gegraveerd in het koper en één van de blokken heeft een gegraveerde windroos. Andere elementen van Sanborns stukken omvatten een gemodelleerd gebied, een eendenvijver en diverse andere schijnbaar niet gemarkeerde granietblokken.

De kosten van het kunstwerk waren 250.000 dollar.

Gecodeerde berichten[bewerken]

De gecodeerde berichten op de ene helft van het hoofdkunstwerk bevatten 869 karakters in totaal, maar in april 2006 gaf Sanborn aan dat op deze helft van het hoofdkunstwerk een karakter ontbrak. Hierme zou het totale aantal karakters op 870 uitkomen. De andere helft van het kunstwerk bestaat uit een Vigenère encryptie tabel, bestaande uit 869 karakters wanneer spaties worden meegeteld. Sanborn werkte samen met gepensioneerd CIA-werknemer Ed Scheidt, hoofd van het Cryptografische Centrum van de CIA, om te komen tot de cryptografische systemen die op het kunstwerk zijn gebruikt. Sanborn heeft sindsdien aangegeven dat het kunstwerk een raadsel binnen een raadsel bevat, die alleen oplosbaar zal zijn nadat de vier gecodeerde passages zijn ontcijferd. Hij zei ook dat hij tijdens het opleveren van het kunstwerk de volledige oplossing aan CIA directeur William H. Webster had gegeven. Later in een gesprek met Wired.com in januari 2005, zei Sanborn dat hij Webster niet de volledige oplossing had gegeven, maar bevestigde echter wel dat "WW" in de tekst van sectie 2 "Who knows the exact location? Only WW," was bedoeld om naar William Webster te verwijzen. Hij bevestigde ook dat indien hij sterft voordat het wordt ontcijferd, iemand anders de oplossing kan bevestigen.