Kuching

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor andere betekenissen, zie Kuching (bahagian) en Kuching (district).
Kuching
Plaats in Maleisië Vlag van Maleisië
Kuching
Kuching
Situering
Deelstaat Sarawak
Coördinaten 1° 32′ NB, 110° 21′ OL
Algemeen
Inwoners (2000) 423.763
Foto's
Fort Margherita in Kuching
Fort Margherita in Kuching
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Kuching is de grootste stad in Sarawak op het Maleisische deel van Borneo. Ze ligt aan de Sarawak rivier en telde circa 570.000 inwoners in 2005. Volgens Malaysian Electoral Commission ethnic composition was negentig procent van de bevolking in 2008 Chinees.

Nabij Kuching is een basis van de Koninklijke Maleisische luchtmacht gelegen; één van de twee Maleisische luchtmachtbases op Borneo.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Kuching Noord[bewerken]

Kuching Zuid[bewerken]

Kuching is het 4de grootste stedelijk gebied in Maleisië, na de Kuala Lumpur-Klangvallei, Penang en Johor Bahru. De volkstelling van 2006 toont dat het verstedelijkt gebied van Groot-Kuching, inclusief Asajaya, Samarahan en Bau-Lundu, 980.000 inwoners telt.[9]

Demografie[bewerken]

Het grootste deel van de Kuchingers is Chinees (220.400). Andere bevolkingsgroepen zijn de Maleiers (207.000), Ibans (58.100) etc. De Dayaks, de groep autochtone Kuchingers worden onderverdeeld in Ibans, Bidayuhs, Melanaus en Orang Ulu. De Chinezen in de stad zijn grotendeels van Minnanse afkomst. De Chinezen op het platteland zijn grotendeels van Hakkase afkomst.

De belangrijkste religes van deze regio zijn christendom, boeddhisme, daoïsme en islam.

De meerderheid van de Kuchingers spreekt Bahasa Melayu en Engels. Engels wordt als taal tussen de verschillende volkeren het meest gesproken. Het autochtone dialect is Bahasa Sarawak.

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich nabij de stad een groot jappenkamp, genaamd Kamp Batu Lintang; veel krijgsgevangenen die later zouden sneuvelen tijdens de dodenmarsen van Sandakan werden hier tijdelijk ondergebracht.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Circa 40 km van Kuching ligt het Nationaal Park Bako.

Verkeer en vervoer[bewerken]

15 km van het stadcentrum bevindt zich sinds 2006 de luchthaven Kuching International Airport.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]