Kuder-Richardson Formule 20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kuder-Richardson Formule 20 (KR-20) is in de multivariate statistiek een coëfficiënt die een maat is voor de interne consistentie van dichotome metingen, dat wil zeggen in hoeverre een groep testitems opgevat kan worden als metingen aan een enkele latente variabele, en dus in feite hetzelfde meten. De coëfficiënt wordt vooral gebruikt in de sociale wetenschappen, in het bijzonder in de psychologie, bij de constructie en evaluatie van tests.

De formule is voor het eerst gepubliceerd in 1937 en is vergelijkbaar met Cronbachs α, zij het dat de laatste ook toepasbaar is voor niet-dichotome, eventueel continue, metingen [1].

De waarde van de coëfficiënt, vaak aangeduid met α, ligt tussen 0 en 1, waarbij waarden in de buurt van 1 duiden op interne consistentie. De definitie is:

\alpha=\frac{K}{K-1}\left(1-\frac{\sum_{i=1}^K{p_i(1-p_i)}}{\sigma^2_X}\right).

Daarin is K de lengte van de test (aantal items), p_i de fractie positieve scores op item i, N het aantal respondenten en

\sigma^2_{X} = \frac 1N \sum_{j=1}^N(X_j-\bar{X})^2.

de maximum likelihood variantie in de ruwe testscores van de respondenten.

Cronbachs α, gepubliceerd in 1951, is een generalisatie van de KR-20.

Referenties[bewerken]

  1. Cortina, J.M., (1993). What Is Coefficient Alpha? An Examination of Theory and Applications. Journal of Applied Psychology, 78(1), 98-104.

Externe links[bewerken]