Kuehne + Nagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kuehne + Nagel International AG
Vrachtauto met het bedrijfslogo
Vrachtauto met het bedrijfslogo
Motto of slagzin The Global Logistics Network
Oprichting Bremen 1890
Oprichter(s) August Kühne
Friedrich Nagel
Hoofdkantoor Schindellegi (Feusisberg),
Vlag van Zwitserland Schwyz, Zwitserland
Werknemers > 63.000 (2013)
Producten zee- en luchtvracht, weg- en treinvervoer en contract logistiek
Industrie Transport en logistiek
Omzet > 17,3 miljard Euro (2013)
Website K+N Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kuehne + Nagel International AG is een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener. Kuehne + Nagel biedt alle transportmodes van internationale verscheping – per zee, per lucht en over land - en beheert wereldwijd meer dan 7 miljoen vierkante meter aan opslagruimte.

De omzet van Kuehne + Nagel bedraagt meer dan 17 miljard euro, de onderneming heeft haar hoofdkantoor in Schindellegi (Feusisberg), Zwitserland, en is een beursgenoteerd bedrijf op de SIX Swiss Exchange onder het symbool "KNIN".

Aandelenverdeling Kuehne + Nagel International (31-12-2012)
53,30% Klaus-Michael Kühne
0,20% Kuehne + Nagel International
46,50% vrij verhandelbaar

Geschiedenis[bewerken]

Kuehne + Nagel is in 1890 opgericht in Bremen (Duitsland) door August Kühne en Friedrich Nagel. Oorspronkelijk was het bedrijf een zeevrachtexpediteur, die de eerste zes decennia uitsluitend vanuit de Duitse zeehaven opereerde.

Alfred Kühne luidde begin 1950 de internationalisering in. Het eerste bedrijf werd in Canada opgericht. Daarna volgde de Benelux en het Midden-Oosten.

Klaus-Michael Kühne (*2 juni 1937) zette de internationalisering verder door. Tegenwoordig bestaat de Kuehne + Nagel groep uit een netwerk van 1000 vestigingen. Vanuit deze 1000 vestigingen worden in meer dan 100 landen diensten verleend door bijna 63.000 medewerkers. Klaus-Michael Kuehne runt het bedrijf nu al 4 decennia lang.

Heden[bewerken]

Hoogbouwmagazijn van Kuehne + Nagel Logistics in Veghel, Noord-Brabant

Kuehne + Nagel is wereldwijd onderverdeeld over 6 gebieden:

Het continent Europa is weer onderverdeeld in 4 regio's:

  • Noordwest-Europa
  • Zuidwest-Europa
  • Centraal-Europa
  • Zuidoost-Europa

Kuehne + Nagel in Nederland[bewerken]

De Nederlandse Kuehne + Nagel organisatie valt samen met België, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland onder de regio Centraal-Europa, waarvan het hoofdkantoor in Hamburg, Duitsland ligt.

Op dit moment is de Nederlandse Kuehne + Nagel organisatie actief op 24 locaties in het land met in totaal 2.700 medewerkers. De Nederlandse vestigingen opereren onder de naam Kuehne + Nagel N.V. (Forwarding), waarvan het hoofdkantoor in Rotterdam zit, en Kuehne + Nagel Logistics B.V. (Contract Logistics) waarvan het hoofdkantoor in Veghel is gevestigd.[1][2] Met meer dan 100.000 m² vloeroppervlak, verdeeld over drie locaties op industrieterrein De Dubbelen, is Veghel met afstand de grootste vestiging van Kuehne + Nagel in Nederland.[3] Het FMCG-hoogbouwmagazijn is daarnaast de grootste van Europa op het gebied van droge voedingsmiddelen, en verzorgt o.a. de landelijke en Europese distributie van Mars Inc., Unilever en Nespresso. De vestiging heeft een opslagcapaciteit van 110.000 pallets en een doorvoer van meer dan 3 miljoen pallets per jaar.[4][5] Daarnaast wordt in Veghel de wereldwijde distributie verzorgd, van duty free-chocolade voor internationale luchthavens, voor o.a. Cadbury, Ferrero, Kraft, Nestlé en Mars.[3]