Kuhlmann (Zelzate)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vestiging van chemiebedrijf Kuhlmann te Zelzate en Evergem heeft bestaan van 1912-2009 en was gevestigd aan het Kanaal Gent-Terneuzen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met andere bedrijven nam het Kuhlmann-terrein een oppervlakte van 135 ha in beslag. Eén van de activiteiten van Kuhlmann betrof een cokesfabriek annex gasfabriek, welke kort na 1965 werd gesloten.

Kort na 1917 begonnen een aantal geëmigreerde Russen met de productie van zwavelzuur en fosforzuur, en wel met Marokkaans fosfaaterts als grondstof. Als bijproduct kwam daar vervuild gips bij vrij. In 1920 werd begonnen met de bouw van de Tuinwijk Klein Rusland, waar onder meer veel werknemers van de fabriek gehuisvest werden.

In 1925 werd de fosforzuurproductie overgenomen door Kuhlmann en er ontstond geleidelijk aan een gipsberg van aanzienlijke afmetingen, die uiteindelijk een oppervlakte van 80 ha besloeg.

Het bedrijf werd in 1983 overgenomen door Rhône-Poulenc, terwijl in 1989 een installatie voor de terugwinning van zwavelzuur in bedrijf werd genomen. In 1998 volgde overname door het Franse Rhodia Chemie. In 2006 kwam het bedrijf in handen van de Madhvani groep (MISA) en Nilefos, welk bedrijf in 2009 failliet ging.

Herbestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Wat overbleef na het faillissement was het Kuhlmannterrein, waarvan de bodem werd gesaneerd en de gebouwen in 2013 werden afgebroken. De gipsopslag werd na sanerings- en stabiliseringswerkzaamheden afgedicht. Op het terrein verrijst een bos, een bedrijventerrein en een park met zonnepanelen met een piekvermogen van 16,5 MW.