Kuifhoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Hollands kuifhoen, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

.

Hollandse kuifhoen witte kuif

Het Kuifhoen (officiële naam Hollands Kuifhoen) wordt beschouwd als een oorspronkelijk Nederlands kippenras. Het ras is al te zien op schilderijen uit het begin van de 17e eeuw, maar komt waarschijnlijk al langer voor in de Nederlanden. De oorsprong is niet meer te achterhalen, de oorsprong kan in Oost-Europa of Rusland, maar ook in het Middellandse-zeegebied gezocht worden.

Eigenschappen[bewerken]

Het is een rustig ras wat witte eieren legt. Kuifhoenders hebben een witte kuif, een zwarte kuif of een kuif in de kleur van de lichaamsbevedering. Van oorsprong kwam de kleurslag wit-zwartkuif voor. Deze dieren hadden een wit lichaam en een zwarte kuif. Dit ras is uitgestorven, maar fokkers zijn momenteel ver met het terugfokken van deze dieren. Hiervoor is gebruikgemaakt van onder andere uilebaarden in de kleurslag Moorkop en Lakenvelders. De kuif van de kuifhoender ontstaat door een schedelknobbel boven op de kop van de kip.

Het Hollandse kuifhoen en andere Nederlandse kuifhoenders[bewerken]

De Hollandse Kuifhoender is gerelateerd aan de Kraaikop, de Brabanter, de Nederlandse uilebaard en het Nederlandse baardkuifhoen. In het kader van biologische diversiteit zijn de oud-Nederlandse rassen vrijgesteld van ruiming bij uitbraak van vogelpest, mits ze gehouden worden onder strikte hygiënische omstandigheden.

Varianten[bewerken]

Externe link[bewerken]