Kuifhoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hollandse kuifhoen witte kuif

Het Kuifhoen (officiële naam Hollandse Kuifhoender) wordt beschouwd als een oorspronkelijk Nederlands kippenras. Het ras is al te zien op schilderijen uit het begin van de 17e eeuw, maar komt waarschijnlijk al langer voor in de Nederlanden. Waarschijnlijk komt het ras voort uit de Russische Pawlowa-hoenders.

Het is een rustig ras wat witte eieren legt. Kuifhoenders hebben een witte kuif, een zwarte kuif of een kuif in de kleur van de lichaamsbevedering. Van oorsprong kwam de kleurslag wit-zwartkuif voor. Deze dieren hadden een wit lichaam en een zwarte kuif. Dit ras is uitgestorven, maar fokkers zijn momenteel ver met het terugfokken van deze dieren. Hiervoor is gebruikgemaakt van onder andere uilebaarden in de kleurslag Moorkop en Lakenvelders. De kuif van de kuifhoender ontstaat door een schedelknobbel boven op de kop van de kip.

De Hollandse Kuifhoender is gerelateerd aan de Kraaikop, de Brabanter, de Nederlandse uilebaard en het Nederlandse baardkuifhoen. In het kader van biologische diversiteit zijn de oud-Nederlandse rassen vrijgesteld van ruiming bij uitbraak van vogelpest, mits ze gehouden worden onder strikte hygiënische omstandigheden.

Varianten[bewerken]

Externe link[bewerken]