Kuifmees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kuifmees
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Kuifmees
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Paridae (Echte mezen)
Geslacht:Lophophanes (Kuifmezen)
Soort
Lophophanes cristatus
(Linnaeus, 1758)

Verspreidingsgebied van de kuifmees

 leefgebied (groen)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kuifmees op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kuifmees (Lophophanes cristatus, vroeger Parus cristatus) is een zangvogel uit de familie van de echte mezen (Paridae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kuifmees is 10,5 tot 12 cm lang, even lang als de pimpelmees.[2] Hij heeft een opvallende kuif die fijn zwart-wit getekend is en een zwart-witte tekening op het gezicht. De kuif kan plat over de kruin gelegd worden. Het verenkleed is aan de bovenzijde grijsbruin en de onderzijde is vuilwit en wat geelachtig aan de flanken. De voorkop is wit met een gebogen zwarte oogstreep. Verder heeft het dier een zwarte halsband, een donkere snavel en donkerbruine poten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het nest wordt gebouwd in een holte. Het legsel bestaat uit vijf tot acht witte eieren met vrij grote, kastanjebruine vlekken, die alleen door het wijfje worden bebroed. Er wordt tweemaal per jaar gebroed.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De kuifmees komt in het overgrote deel van Europa het hele jaar voor, waaronder in Nederland en België. Uitzonderingen zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland en IJsland. De kuifmees heeft een eigen Belgische postzegel ter waarde van 1 BEF.

De soort telt zeven ondersoorten:

De kuifmees is een talrijke broedvogel die voornamelijk in naaldbossen broedt, soms ook in groepen naaldbomen, die tussen loofbomen en in parken staan. In tegenstelling tot de koolmees en pimpelmees is de kuifmees zelden in tuinen te zien, alleen als er naaldbomen in de omgeving aanwezig zijn.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn voedsel bestaat in de zomer uit insecten, insectenlarven, spinnen en andere kleine diertjes. In het najaar en de winter eet hij vooral zaden van naaldbomen. De kuifmees nestelt in zelfgemaakte holen in vermolmd of heel zacht hout.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kuifmees op Wikimedia Commons.