Kunming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kunming
昆明
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Kunming
Kunming
Coördinaten 25° 2′ NB, 102° 42′ OL
Naam (taal-varianten)
Traditioneel Chinees 昆明
Vereenvoudigd Chinees 昆明
Hanyu pinyin Kūnmíng
Wade-Giles K'un-ming
Foto's
Een straat in het centrum
Yuantong-tempel in het centrum
Portaal  Portaalicoon   China

Kunming is de hoofdstad en grootste stad van de zuidwestelijke provincie Yunnan, Volksrepubliek China.

Kunming ligt aan de noordelijke kust van het Dian-meer en heeft naar schatting 6.500.000 inwoners, waaronder 3.055.000 in het verstedelijkt gebied. Economisch gezien is het de 12e stad van China. Dankzij de grotere hoogte en het frisse klimaat is de stad bekend als één van de weinige Chinese miljoenensteden waar de smog 's zomers meevalt. Kunming wordt vanwege het milde klimaat ook wel de "Lentestad" genoemd.

De stad werd gesticht in 765 als Tuodong (拓东). In 1276 werd de stad door de Mongoolse heersers van de Yuan-dynastie omgedoopt tot Kunming. In de 14e eeuw werd de stad heroverd door de Ming-dynastie, die de nog bestaande stadsmuur liet aanleggen. Tussen 1858 en 1868 werd de stad meerdere keren aangevallen en belegerd door de islamitische rebellenleider Du Wenxiu. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kunming de basis van de Flying Tigers, een Amerikaanse vrijwilligerseenheid van jagerpiloten die China in 1941 en 1942 tegen Japan hielpen verdedigen.

Op 28 juni 2012 werd de luchthaven van Kunming geopend, de internationale luchthaven Kunming Changshui. De stad is in een rechtstreekse oost-westverbinding per spoor verbonden met Shanghai, een nieuwe hogesnelheidslijn Shanghai-Kunming is in aanleg en wordt in 2014 in gebruik genomen. De aanleg van een hogesnelheidslijn Kunming-Singapore startte in 2011 en zou in 2020 afgerond worden.

Stedenbanden[bewerken]