Kunst en cultuur in Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rotterdam is in Nederland een belangrijk centrum voor kunst en cultuur.

Korte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Rotterdamse Kunststichting werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om het kunstklimaat in de stad te helpen bevorderen. In 2001 was Rotterdam Culturele hoofdstad van Europa. Er is ook een Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam. In 2007 werd de stad uitgeroepen tot stad van de architectuur.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

In Rotterdam zijn meer dan 30 musea, galeries en studio's gecentreerd in en rond het Museumpark, in het centrum van de stad. Het gebied Museumpark en Witte de Withstraat wordt de Kunst-As genoemd.

Beeldende kunst in de openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Rotterdam, Leuvehaven. Kunstwerk De Boeg van Fred Carasso, onderdeel van de Rotterdamse Internationale Beelden Collectie

De collectie openbare kunst omvat een breed scala aan kunstwerken (beelden, installaties, monumenten, reliëfs, muurschilderingen enz.) van nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars. Kern van deze collectie is de Internationale Beelden Collectie, bestaande uit 45 beelden, waarvan er 11 te zien zijn in de Beeldenroute Westersingel en nog enkele in het beeldenpark van Museum Boijmans Van Beuningen.
Van de overige, honderden, beelden is een groot deel te zien in de Lijst van beelden in Rotterdam.

Theaters[bewerken | brontekst bewerken]

Theater- en dansgezelschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Concert- en congresgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Concertzalen[bewerken | brontekst bewerken]

Bands[bewerken | brontekst bewerken]

Bands uit Rotterdam zijn onder andere Death Letters, Elle Bandita, Feverdream, Hermes House Band, De Kik en The Amazing Stroopwafels.

Muziekgezelschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1958. Zeepkistenrace aan de Westzeedijk te Rotterdam om de Grand Prix van de Van Speykstraat.

Rotterdam is de thuisstad van Poetry International, het International Film Festival Rotterdam, de Dag van de Literatuur, A Nightmare in Rotterdam, Art Rotterdam en vele andere Rotterdamse Zomerfestivals zoals het Zomercarnaval Rotterdam, Rotterdam 666 jaar, Art Rotterdam, Marathon Rotterdam, City Racing Rotterdam, Red Bull Air Race Rotterdam en de Wereldhavendagen.

De recent uitgeschreven Festival Innovatieprijs Rotterdam '05 door FestiLab leverde weer twee nieuwe festivals op; het huisdierenfestival (Irene Muller-Schoof in de categorie Nieuwe Aanwinst) en The Battle on the Buildings (Jolanda Hugens – in de categorie Innovatie).

Het culturele seizoen wordt geopend met de manifestatie September in Rotterdam en de R'Uitmarkt. In die maand vinden onder meer het Gergiev Festival, de Internationale keuze van de Schouwburg en het festival de Wereld van Witte de With plaats.

2007 is Het jaar van de architectuur en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.[5][6]

In 2010 vond de Europese jongerenontmoeting van de gemeenschap van Taizé in Rotterdam plaats.

Sinds 2014 wordt elk jaar in de laatste week van september het lhbt-evenement Rotterdam Pride gehouden, met uiteenlopende activiteiten en als hoogtepunt de Pride Walk.

Muziekfestivals[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Filmtheaters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Culture of Rotterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.