Kunstacademie Düsseldorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kunstacademie Düsseldorf
Kunstacademie Düsseldorf
Algemeen
Buitenlandse naam Kunstakademie Düsseldorf
Locatie Düsseldorf, Duitsland
Opgericht 1773
Website https://www.kunstakademie-duesseldorf.de
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Kunstacademie Düsseldorf (Duits: Kunstakademie Düsseldorf) is een hogeschool voor de kunsten in Düsseldorf. Het rijksinstituut heeft een lange traditie en is gevestigd in de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De kunstacademie ontstond in 1773 als Kurfürstlich-Pfälzische Academie der Maler, Bildhauer- und Baukunst uit een voorgaande tekenopleiding. De academie verwierf in de negentiende eeuw als Königlich-Preußische Kunstakademie grote naam bij internationale studenten vanwege de goede opleiding tot landschapschilder. Rond 1830 was er sprake van een Düsseldorfer Malerschule, die zich ook bezighield met genreschilderkunst. In 1879 betrok de instelling haar huidige onderkomen aan de noordkant van de Altstadt, dat door Hermann Riffart was ontworpen.

Tegenwoordig is het een internationaal gewaardeerd instituut met gaststudenten uit Japan, Korea en andere landen. Studenten kunnen onder andere kiezen voor schilderkunst en beeldhouwkunst.

De school kwam in 1972 landelijk en internationaal in het nieuws toen Johannes Rau de onderwijsbevoegdheid onttrok aan Joseph Beuys, en hem op staande voet ontsloeg, omdat hij de numerus clausus overtrad. Dit ontslag bleek naderhand niet terecht en Beuys mocht zijn professortitel behouden evenals zijn leslokaal in de academie.

Ieder jaar stellen de studenten hun nieuwe werk voor aan docenten ('professoren'), medestudenten en het publiek tijdens een speciale werkschouw, die Rundgang genoemd wordt.

Directeuren en rectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende professoren en studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Joseph Beuys in gesprek met studenten in de foyer van de kunstacademie op 6 mei 1969

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rudolf Wiegmann: Die Königliche Kunst-Akademie zu Düsseldorf. Ihre Geschichte, Einrichtung und Wirksamkeit und die Düsseldorfer Künstler. Düsseldorf, 1856
  • Martina Sitt; Lexikon der Düsseldorfer Malerschule 1819-1918, Düsseldorf/München 1997-1998, ISBN 3-7654-3009-9

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kunstakademie Düsseldorf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.