Kunstberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kunstberg: uitzicht naar oude binnenstad bij zonsondergang
De Kunstberg, met zicht op de benedenstad
Mont des Arts-1820.jpg
Mont des Arts-1811.jpg

De Kunstberg (Frans: Mont des Arts) is een helling in het historisch centrum van Brussel-stad. De Kunstberg ligt eigenlijk op de Koudenberg, tussen het Koningsplein en de benedenstad met onder meer de Grote Markt.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk lag op deze plek de zeer oude Sint-Rochuswijk, die tot in de vijftiende eeuw ook wel de Jodenwijk werd genoemd. Op het eind van de 19e eeuw had koning Leopold II het idee om deze wijk om te vormen tot het culturele hart van de jonge natie door de creatie van een Mont des Arts of Kunstenberg. Diverse architecten en stedenbouwkundigen ontwierpen diverse plannen voor de omvorming van de site tot een kunstenkwartier. Zo ontwierp Henri Maquet een kolossaal gebouw om er allerlei culturele instituten in onder te brengen. Dit gebouw zou door zijn schaal en indrukwekkende sokkel de volledige wijk overheersen. Nadat Leopold II via tussenpersonen de ganse wijk had opgekocht, werd quasi de volledige middeleeuwse wijk op de helling afgebroken. Omwille van financiële problemen en een gebrek aan steun van de staat ging het stadsvernieuwingproject echter niet door, waarna de plek ruim acht jaar onbebouwd bleef. Met het oog op de wereldtentoonstelling van 1910 gaf koning Leopold II in 1908 aan de Parijse architect Pierre Vacherot de opdracht er een voorlopige bestemming aan te geven. Het werd een park met een monumentale trapgang, voorzien van fonteinen, watervalletjes en beeldhouwwerken. In 1910, een jaar na het overlijden van Leopold II, werd het nieuwe park ingehuldigd door Albert I.

Na het overlijden van koning Albert I werd het plan tot de oprichting van een Kunstberg nieuw leven ingeblazen. De directe aanleiding hiervoor was de bouw van een nieuwe Koninklijke Bibliotheek, de Albertina, ter ere van de overleden vorst. De Kunstberg werd opgericht naar een ontwerp van Jules Ghobert, de Albertina werd ontworpen door Maurice Houyoux en zijn opvolger Roland Delers.

Zo moest het bestaande park van Vacherot in 1956 uiteindelijk plaatsmaken voor ondergrondse parkeergarages en de moderne gebouwen van de Koninklijke Bibliotheek, Ravensteingalerij en het Congrespaleis. De tuin op de centrale esplanade werd aangelegd naar een ontwerp van de befaamde Belgische tuinarchitect René Péchère.

Op de plaats van dit Congrespaleis werd in september 2009 het nieuwe Square Meeting Centre geopend.

Heden[bewerken]

Tot op heden biedt de Kunstberg één van de boeiendste stadspanorama's over Brussel. Vanop het Koningsplein vertrekt een indrukwekkende zichtas richting de bekende toren van het stadhuis op de Grote Markt. Vanop de Kunstberg zijn bij helder weer ook de Basiliek van Koekelberg en het atomium zichtbaar.

Externe links[bewerken]