Kunstmuseum aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Kunstmuseum aan Zee of afgekort Mu.ZEE in Oostende ontstond in 2008 ingevolge een "fusie" tussen twee bestaande kunstmusea in de stad: het Museum voor Schone Kunsten Oostende en het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) van de Provincie West-Vlaanderen.

Kunstmuseum aan Zee

Het Ensorhuis in Oostende en het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke zijn twee "satellietmusea" van het Kunstmuseum aan Zee.

Start in 2009[bewerken]

De concrete uitwerking van de fusie gebeurde in de loop van het najaar 2008 om in het openingsweekend van 7 en 8 maart 2009 een "officiële" start te nemen.

Verzameling[bewerken]

De verzameling omvat Belgische kunst van 1830 tot heden, met James Ensor, Willy Finch en andere kunstenaars lid van "Les XX", Leon Spilliaert, Constant Permeke, Jean Brusselmans en de overige Vlaamse expressionisten, Paul Joostens, Paul Delvaux, Jef Verheyen, Roger Raveel, Jan Fabre, Lucien Guinotte, Danny Matthys, Frits Van den Berghe en Luc Tuymans als opvallende accenten.

Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck heeft er een van z'n replica's van de "Fallen Astronaut" liggen. Hij is tot op heden de enige kunstenaar ter wereld die een kunstwerk op de maan heeft.

Vanuit het Museum voor Schone Kunsten komt ook de rijke verzameling Oostendse kunstenaars uit de 19e, 20e en 21e eeuw.

Ook de collectie werken van laureaten van de "Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende" behoort tot de collectie van het nieuwe museum : Herbert Zangs, Jacques Chemay, Walter Leblanc, Bram Bogart, Roy Adzak, Michel Tyszblat, Jacques Etienne, Yoshio Watanabe, Ruven Levav, Marc Maet, Daniel Mafé, William Sweetlove, Xiao Xia, Guy Van Bossche, Florent Vermeiren, Antoni Sanchez-Teña, Heli Mäki-Arvela.

Studiecel James Ensor[bewerken]

In de schoot van het Mu.ZEE wordt een studiecel opgericht specifiek over het leven en werk van James Ensor in de context van zijn tijd.

Norbert Hostyn, voorheen conservator van het (nu verdwenen) Museum voor Schone Kunsten van de Stad Oostende leidt dit studiecentrum.

Literatuur met betrekking tot de verzamelingen[bewerken]

  • N.Hostyn, 1893-1993. 100 Jaar Museum voor Schone Kunsten in Oostende, Oostende (Museum voor Schone Kunsten), 1993.
  • N. Hostyn, Museum voor Schone Kunsten Oostende. Leon Spilliaert. Catalogus van de verzameling, Oostende, 1990.
  • N. Hostyn, Museum voor Schone Kunsten Oostende. Catalogus beeldhouwwerken, assemblages en ceramiek, Oostende, 1989.
  • N. Hostyn, James Ensor. De verzameling van het Museum voor Schone Kunsten Oostende, Gent (Ludion), 1999.
  • W. Van den Bussche, Cataloog Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Ieper, 1979.
  • W. Van den Bussche en B. Popelier, Das Landesmuseum für Moderne Kunst in Ostende, Gent (Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen), s.d.

Externe link[bewerken]