Kunstvliegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frecce Tricolori-aerobaticsteam van de Italiaanse luchtmacht

Kunstvliegen of aerobatics (ook wel aerobatiek), een samenvoeging van de woorden aerial en acrobatics, is het maken van ingewikkelde figuren en bewegingen tijdens het vliegen, en is vaak zeer spectaculair.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Wat het schoonspringen in het water is en turnen op de grond, is kunstvliegen in de lucht. Daarom heet deze tak van sport ook aerobatics, een samenvoeging van aerial acrobatics. Het is zonder twijfel de meest spectaculaire vorm van vliegen. Dit veilige kunstvliegen heeft echter niets met stuntvliegen te maken. Kunstvliegers voeren als het ware een ballet in de lucht uit en volgen daarbij een bepaalde choreografie.

In elke moderne luchtsport wordt aan kunstvliegen gedaan, zowel ongemotoriseerd als gemotoriseerd. Zo is het goed mogelijk om een looping en andere voltige-figuren te vliegen met een zweefvliegtuig, hangglider of parapente, dus zonder motorvermogen. Dit artikel beperkt zich in eerste instantie tot motorvliegen, mogelijk volgt hier op termijn nog een toevoeging voor andere vliegsporten.

Niet zomaar elk vliegtuig is geschikt om mee te gaan kunstvliegen; door de g-krachten die op het vliegtuig komen te staan moet het sterk gebouwd zijn. Bovendien moet er relatief veel motorvermogen beschikbaar zijn ten opzichte van het gewicht van het vliegtuig. De limieten van het vliegtuig (zowel qua maximumsnelheid als krachten die het aan kan) bepalen in welke categorie het mee kan komen. De beste moderne aerobaticsvliegtuigen hebben al gauw 300 pk en zijn gecertificeerd van +10 g tot –10 g.

Bij kunstvliegen is de eerste prioriteit de veiligheid. Onder een brug door vliegen is geen kunstvliegen maar stuntvliegen.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstvliegen is, net als kunstschaatsen of paardendressuur, een jurysport: de vliegers doen een voor een hun best om de figuren zo netjes mogelijk te vliegen, en een jury houdt ze vanaf de grond in de gaten en geeft punten. Deze punten zijn afhankelijk van de figuren die gevlogen (moeten) worden, en van de nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt.

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijden worden gevlogen in verschillende categorieën, afhankelijk van de ervaring en kunde van de vlieger en de (on)mogelijkheden van het vliegtuig waarmee gevlogen wordt.

Fuji FA 200-180 Aero Subaru

Basic/Beginners[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals de naam al zegt voor de beginnende kunstvlieger. In deze klasse worden nog geen al te hoge eisen gesteld aan vlieger en vliegtuig, het aantal te vliegen figuren is zeer beperkt.
Een geschikt vliegtuig voor deze klasse is bijvoorbeeld de Fuji.

Standard/Sportsman[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de iets meer gevorderde vlieger. Er worden meer figuren gevlogen, en ook aan de vliegtuigen worden hogere eisen gesteld. De (Super) Decathlon is een voorbeeld van een geschikt vliegtuig voor deze klasse.

Intermediate[bewerken | brontekst bewerken]

Nog meer verschillende figuren. Vanaf dit niveau worden ook figuren gevlogen waarbij langere tijd met negatieve G-krachten gevlogen wordt. Hiervoor is een speciaal brandstof -en oliesysteem noodzakelijk om te voorkomen dat de motor zonder komt te zitten. Vanaf deze klasse kunnen alleen vliegtuigen die dat hebben, zoals de Pitts Special en de Cap 21, meedoen.

Zlin 526M Trener, tot intermediate

Advanced[bewerken | brontekst bewerken]

Nog moeilijkere figuren en langere programma's dan bij intermediate. In deze klasse worden doorgaans dezelfde vliegtuigen gebruikt als in de intermediate-klasse.

Unlimited[bewerken | brontekst bewerken]

De koningsklasse, alleen de besten van de besten met de beste vliegtuigen, zoals de Extra 300, Sukhoi of Edge 540. Deze klasse wordt in Nederland weer gevlogen maar door een enkeling.

Vanaf intermediate kunnen eigenlijk alleen gespecialiseerde vliegtuigen meedoen, zoals de Pitts Special.

Aresti[bewerken | brontekst bewerken]

Aresti-voorbeeld, intermediate 2010

Kunstvliegwedstrijden worden al sinds 1936 gehouden. Moderne aerobatics worden hoofdzakelijk gevlogen volgens het aresti-systeem, een notatiesysteem in 1961 gepubliceerd door de Spaanse kolonel-vlieger José Luis Aresti.

Modelvliegtuig[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in de modelvliegtuigwereld worden wedstrijden gehouden, waarbij bepaalde figuren gevlogen moeten worden.

Zie de categorie Aerobatics van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.