Kurfürstendamm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige metrostation, zie Kurfürstendamm (metrostation).
Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm richting de Gedächtniskirche
Geografische informatie
Locatie       Berlijn Charlottenburg
Begin Rathenauplatz
Eind Breitscheidplatz
Lengte 3½ km
Algemene informatie
Aangelegd in 16e eeuw, 1875
Genoemd naar keurvorst Joachim II
Openbaar vervoer diverse buslijnen, metrolijn U1 (deels)

De Kurfürstendamm (Keurvorstendam) is de grootste winkelboulevard in Berlijn. De straat is breed opgezet met gescheiden rijbanen en een groenstrook middenin (voormalige trambaan). De winkelstraat is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Kurfürstendamm begint in de 16e eeuw, toen de route werd benut als verbindingsweg van het stadsslot van Berlijn naar het Jachtslot van de keurvorst in het Grunewald. In die tijd stelde de weg niet zoveel voor, de huidige boulevard ontstond dan ook pas in de tijd van kanselier Otto von Bismarck. Hij wilde een straat met de allure van de Parijse Champs Elysées in Berlijn en de Ku'damm (zoals hij in de volksmond heet) moest mooier en eleganter worden dan de historische straat Unter den Linden. In 1875 gaf Keizer Wilhelm I de opdracht de Kurfürstendamm aan te leggen. Sindsdien heeft de Kurfürstendamm zijn huidige breedte van 53 meter. In 1886 reed er voor het eerst een stoomtram op de Kurfürstendamm vanaf station Zoologischer Garten. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond levendig commercieel en cultureel centrum in het Neuer Westen rond de Kurfürstendamm en de Tauentzienstraße, waar zich het Kaufhaus des Westens vestigde. Tijdens de deling van Berlijn in een oostelijk en westelijk deel, werd de boulevard het centrum van West-Berlijn. De wederopbouw bracht een nieuwe glans.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Kurfürstendamm met United Buddy Bears, 2011.

Blikvanger is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche op de Breitscheidplatz, aan het einde van de Kurfürstendamm. Tot het uitgebreide winkelaanbod warenhuizen als Wertheim en vestigingen van diverse grote modehuizen. Het wereldberoemde KaDeWe ligt in het verlengde van de Kurfürstendamm, in de Tauentzienstraße. Verschillende bustochten hebben de Kurfürstendamm als beginpunt voor een rondrit door Berlijn.

Horeca[bewerken | brontekst bewerken]

Langs de Kurfürstendamm en zijstraten als de Fasanenstraße, de Meinekestraße, de Bleibtreustraße, en de Wielandstraße is veel horeca gelegen. Er zijn talloze hotels, pensions, bars en restaurants te vinden, die onder andere veel toeristen trekken.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Via de Kurfürstendamm rijden veel bussen van het nabijgelegen station Zoo naar het westen van de stad. Onder het oostelijke deel van de Kurfürstendamm loopt metrolijn U1, met de stations Kurfürstendamm (tevens U9) en het eindpunt Uhlandstraße. Verlenging van deze lijn naar station Adenauerplatz, aan het eind van het centrale deel van de Ku'damm, is al jarenlang gepland.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Birgit Jochens, Sonja Miltenberger: Von Haus zu Haus am Kurfürstendamm. Geschichte und Geschichten über Berlins ersten Boulevard. Berlin: text.verlag edition 2011.
  • Karl-Heinz Metzger, Ulrich Dunker: Der Kurfürstendamm. Leben und Mythos des Boulevards in 100 Jahren deutscher Geschichte. Berlin: Konopka 1986.
  • Gabriele Tergit: Käsebier erobert den Kurfürstendamm. Roman. Berlin: Rowohlt 1931.
  • Marianne Vogel: In de schaduw van Marlene Dietrich. Berlijnse thriller. Soesterberg: Aspekt. 2014. (Speelt grotendeels op de Kurfürstendamm in de jaren twintig en het heden.)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Kurfürstendamm.