Kurt Jooss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duitse choreograaf Kurt Jooss studeert een ballet in bij Het Nationale Ballet (4 april 1971)

Kurt Jooss (Wasseralfingen, 12 januari 1901Heilbronn, 22 mei 1979) was een Duitse moderne danser en choreograaf die klassiek ballet met theater mixte.

Hij wordt gezien als de uitvinder van het Dans Theater of Tanztheater.

In 1932 kwam zijn meest bekende choreografische werk uit, The Green Table, wat een sterke anti-oorlogse uitlating had. Met dit werk won hij de eerste prijs op een internationale competitie voor nieuwe choreografie in Parijs in 1932. Dit was een jaar voordat Adolf Hitler rijkskanselier (feitelijk dictator) van Duitsland werd. Jooss verliet Duitsland omdat de nazi's wilden dat hij alle Joden zou ontslaan in zijn bedrijf. Hij ging eerst naar Nederland, daarna naar Engeland en keerde in 1949 weer terug naar Duitsland.

Hans Snoek volgde bij hem, door hem geïnspireerd in Nederland, haar dansopleiding voor zij terugkeerde naar Nederland om er het Scapino Ballet op te richten in 1945.

Na nog een aantal werken en vele jaren van lesgeven ging hij in 1968 met pensioen, waarna hij elf jaar later overleed aan de verwondingen die hij opliep bij een auto-ongeluk.