Kutless

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kutless
Kutless band.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2002 - heden
Oorsprong Portland, Oregon, Verenigde Staten
Genre(s) Christelijke rock,
Alternatieve rock
Label(s) BEC Recordings
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Kutless is een christelijke-rockband uit de staat Oregon (VS) die werd opgericht in 2000.

De band werd opgericht als worshipband onder de naam Call Box in 2000, omdat de bandleden al vroeg de keuze maakten hun christelijke identiteit te verwerken in hun muziek. Hun geloof werd een inspiratiebron die eigenlijk in al hun nummers ook later nog terug te vinden is. De bandleden zien het als hun roeping de liefde van God door hun muziek uit te dragen, en zo andere mensen te bereiken. Met het verschijnen van hun eerste nummer in 2002 werd besloten de bandnaam te veranderen in de huidige naam: Kutless. Deze naam is gebaseerd op een bijbeltekst, Romeinen 6:23, waarin staat: "Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood, maar de genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Here." (NBG 1951). Hierom, aldus de band, He took our cuts for us... leaving us Kutless (vrij vertaald: "God nam onze belemmeringen/moeilijkheden (zonden) weg, zodat wij vrijgekocht mogen zijn"), wat de naam van de band verklaart.

In 2011 was de band, naast Toby Mac en The Afters, een van de hoofdacts op de EO-Jongerendag in het GelreDome in Arnhem.

Albums[bewerken]

Kutless[bewerken]

In de zomer van 2001 kwam Kutless in contact met een platenmaatschappij uit Seattle, Tooth & Nail records. De firma zag wel brood in de band, en besloten werd een album uit te brengen onder het label van de dochtermaatschappij van Tooth & Nail: BEC Recordings. Het eerste album kwam uit in 2002 en droeg de naam van de band. De eerste single van dit album werd het nummer Your Touch. Dit nummer werd ook meteen het hoogst genoteerde nummer van Kutless tot nu toe in de jaarlijkse top 100 van Christianrock: het bereikte de nummer 4-positie. Verder kreeg het ook in andere christelijke hitlijsten een notering. De tweede single van dit album werd het nummer Run. Ook dit nummer werd een hit. Zo werd het, ondanks een lagere notering in de eerdergenoemde top 100 wel een van de langst genoteerde platen ooit in deze lijst. Andere singles van dit album waren de nummers Tonight en Pride Away.

Sea of Faces[bewerken]

In 2004 realiseerde Kutless hun tweede album, Sea of Faces. Naast het uitbrengen van dit album besloot de band een grote tournee te maken. Zo zou de band onder andere op de Olympische Spelen in Athene spelen. Dit ging echter niet door ten gevolge van problemen met het vliegtuig, waardoor de band Athene niet kon bereiken. Singles van dit nieuwe album werden de nummers Treason, Not what you see, It's like Me en het titelnummer Sea of Faces.

Strong Tower[bewerken]

Na de verschijning van twee meer algemene albums besloten de leden van Kutless zich bij hun derde album, uitgebracht in 2005, voornamelijk weer op worship te richten. Hierdoor ontstond een album waarbij het geloof een meer expliciete rol speelt. Een aantal bekende worshipnummers werd door Kutless uitgevoerd. Zo werden onder andere nummers van Chris Tomlin en Matt Redman gebruikt voor het album. Gelijktijdig met het uitbrengen van dit album besloot zowel de drummer als de bassist de band te verlaten, waarop er een nieuwe drummer en bassist werden aangetrokken, beiden afkomstig uit de toen net opgesplitste band Seven Places. Met deze nieuwe bandleden maakte Kutless weer een tournee door heel de VS.

Hearts of the Innocent[bewerken]

Het vierde album van de band, uitgebracht op 28 maart 2006, was Hearts of the Innocent. Het album is net als de eerste twee niet specifiek een worshipalbum. Singles van het album zijn onder andere Shut Me Out en Somewhere in the Sky.

To Know That You're Alive[bewerken]

Twee jaar na de uitgave van het vierde album van de band, kwam het vijfde album uit, in Nederland uitgebracht in juli 2008. Het album is korter dan het vorige en laat een mix zien van de vorige albums. Zo staan er een aantal rocknummers maar ook rustiger nummers op, net als op Strong Tower. De nummers The Feeling en Complete werden in datzelfde jaar als single uitgebracht. In 2009 werden hier nog To Know That You're Alive en I Do Not Belong aan toegevoegd.

It Is Well[bewerken]

Het zesde album van Kutless kwam uit in oktober 2009. Na twee algemene albums gemaakt te hebben, besloot de band weer een cd uit te brengen met meer een worshipkarakter. Het werd het tweede worshipalbum van de band, na de meest succesvolle cd tot dan toe, Strong Tower. Evenals op Strong Tower is ook op It Is Well gekozen voor afwisselende nummers, waarbij zowel nummers van andere schrijvers als van de band zelf zijn terug te vinden. De eerste single werd What Faith can do.

Bandleden[bewerken]

Gedurende het bestaan van Kutless is de samenstelling vaak veranderd. In feite waren alleen de zanger van de band, Jon Micah Sumrall, en de gitarist James Mead er vanaf het begin bij. Gitarist Ryan Shrout, die er ook vanaf het begin bij was, verliet de band in 2007 vanwege familieomstandigheden.

Huidige bandleden[bewerken]

Voormalige bandleden[bewerken]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Jaar Titel Label(s)
2002 Kutless BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2004 Sea of Faces BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2005 Strong Tower BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2006 Hearts of the Innocent BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2008 To Know That You're Alive BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2009 It Is Well BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2012 Believer BEC Recordings
Tooth & Nail Records
2014 Glory BEC Recordings
Tooth & Nail Records

Andere edities[bewerken]

Jaar Titel Label(s) Type uitgave
2002 Kutless DVD BEC Recordings
Tooth & Nail Records
Dvd
2006 Hearts of the Innocent: Special Edition BEC Recordings
Tooth & Nail Records
Cd/dvd
2006 Live From Portland BEC Recordings
Tooth & Nail Records
Live-album (cd/dvd)
2007 Strong Tower: Deluxe Edition BEC Recordings
Tooth & Nail Records
Heruitgave

Singles[bewerken]

Jaar Titel Album
2002 Your Touch Kutless
2002 Run Kutless
2003 Tonight Kutless
2003 Pride Away Kutless
2004 Treason Sea of Faces
2004 Sea of Faces Sea of Faces
2004 Not What You See Sea of Faces
2004 It's Like Me Sea of Faces
2005 Strong Tower Strong Tower
2005 Draw Me Close Strong Tower
2006 Shut Me Out Hearts of the Innocent
2006 Winds of Change Hearts of the Innocent
2006 Somewhere in the Sky Hearts of the Innocent
2007 Ready for You WOW Hits 2007
2007 Promise of a Lifetime Hearts of the Innocent
2008 The Feeling To Know That You're Alive
2008 Complete To Know That You're Alive

Externe link[bewerken]