Kuzma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kuzma
Gemeente in Slovenië Vlag van Slovenië
Karte Kuzma si.png
Situering
Historische regio Prekmurje
Statistische regio Pomurska
Bestuurseenheid Murska Sobota
Coördinaten 46°50'NB, 16°5'OL
Algemeen
Oppervlakte 22,9 vierkante kilometer
Inwoners
(1 juli 2020)
1.581[1]
(69 inw./km²)
Burgemeester Jožef Škalič (onafhankelijk)
Overig
Postcode 9263
Website http://www.obcina-kuzma.si
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Kuzma is een zelfstandige gemeente in Slovenië en ligt nabij het Sloveens-Oostenrijks-Hongaarse drielandenpunt. In 2004 telde de gemeente 1838 inwoners. De gemeente bestaat uit de volgende woonkernen: Kuzma, Dolič, Gornji Slaveči, Matjaševci en Trdkova.

In de gemeente woont ook een gemeenschap van de Roma. Een andere bijzonderheid van de bevolkingssamenstelling in Kuzma is het voor Noordoost-Slovenië kenmerkende groot aandeel protestanten.

Kuzma heeft een botanische tuin die ook voor kinderen ("ontdekkingsreis door de tuin") is ontsloten. Hier bevinden zich ook nog enige overblijfselen uit de tijd dat Hongarije en Joegoslavië van elkaar gescheiden werden door het IJzeren Gordijn (wachttorens e.d.). Daarnaast ligt in de gemeente een herinneringspark, waarin aan de Sloveense onafhankelijkheidsstrijd wordt herinnerd.

De lokale architectuur krijgt tegenwoordig veel aandacht, meerdere oude boerderijen zijn in oude staat behouden (inclusief inrichting). De gemeente telt twee kerken, een evangelische kerk in Gornji Slaveči en een katholieke in Kuzma. Beide gebouwen zijn recent en dateren uit de periode tussen 1863 en 1904.

In Dolič staat een voor Prekmurje typische klokkentoren. Dit soort torens werd van oudsher gebouwd om de omgeving te kunnen waarschuwen voor gevaar. Ze hebben in tegenstelling tot andere regio's in Slovenië, waar ze anders dan hier deel uitmaken van het kerkgebouw, geen functie voor de kerkgang.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci, Trdkova

  1. "Prebivalstvo po starosti in spolu, občine, Slovenija, polletno". Statistični urad Republike Slovenije. Geraadpleegd op 18 april 2021.