Kvarkenarchipel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoge Kust / Kvarkenarchipel
Werelderfgoed natuur
Kvarken Archipelago Finland.png
Land Vlag van Finland Finland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 898
Inschrijving 2000 (24e sessie)
Uitbreiding 2006
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Kvarkenarchipel is een gebied met zeer veel eilanden in de Kvarken (Zweeds: Norra Kvarken / Fins: Merenkurkku), het smalste gedeelte in de Botnische Golf tussen Zweden en Finland, een afstand van ongeveer 80 km.

De zeebodem stijgt sinds de laatste ijstijd nog altijd één centimeter per jaar als gevolg van de weggevallen druk van het landijs. Door de verminderde last op de aardkorst veert het land als het ware terug op, een proces dat postglaciale opheffing wordt genoemd. Voor de natuur heeft dat tot gevolg dat veel planten de aangroei van land nauwelijks kunnen bijhouden, zodat veel zeer jonge eilanden nog nauwelijks gekoloniseerd zijn.

Op 12 juli 2006 werd de archipel aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd door aansluiting bij het al bestaand gebied Hoge Kust (Zweden), waarna de naam in Hoge Kust en Kvarkenarchipel veranderde.

Verkeersverbinding met Zweden[bewerken]

Er zijn plannen om hier een brug tussen Finland en Zweden aan te leggen, maar gezien de zeer hoge kosten van een dergelijk lange brug (1,5-2 miljard euro) in relatie tot het dun bevolkte achterland is dat waarschijnlijk geen reële optie. Een serieuzer plan is om op het eiland Replot een veerhaven aan te leggen, zodat de (financieel onrendabele) overtocht kan worden verkort van 6 naar 5 uur.