Kweekvlees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lezing The Meat Revolution bij het World Economic Forum door Mark Post van de Universiteit Maastricht, over de kweekvleesburger

Kweekvlees (ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd) is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Het eerste onderzoek naar kweekvlees werd verricht door NASA. NASA zocht een manier om in de ruimte vlees te produceren tijdens lange ruimtereizen.

De reden om kweekvlees te produceren, is dat de traditionele vleesproductie zeer inefficiënt is. Het kost veel geld, grond en water om een dier van voedsel te voorzien en het dier moet lang groeien voordat het geslacht en geconsumeerd kan worden. Vooral de groeiende vraag naar vlees zou opgevangen kunnen worden door industriële vleesproductie. Een ander voordeel is dat de bio-industrie geen dierenleed meer zal veroorzaken.

Uitdagingen[bewerken]

Vooralsnog is de kwaliteit van kweekvlees qua smaak en structuur nog onvoldoende om daadwerkelijk als alternatief voor vlees op de markt te brengen. Mogelijk kan de kwaliteit van gekweekt spiervlees verbeterd worden door de groei van het spierweefsel met lichte stroomstoten te stimuleren. Een ander probleem is dat vlees tot nu toe alleen in heel dunne plakjes gekweekt kan worden zodat de voedingsstoffen en de zuurstof tot vlak bij de cel kunnen komen. In natuurlijk vlees wordt dit door de bloedvaten gedistribueerd maar deze ontstaan niet in het gekweekte vlees.

Initiatieven[bewerken]

Aan de Universiteit Maastricht wordt onderzoek gedaan naar de productie van kweekvlees. Zij hebben het plan om in de loop van 2012 een gekweekte hamburger te produceren. Hierbij zullen gekweekt vet- en spiervlees gemengd worden.[1]

New Harvest is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich o.a. ten doel stelt gekweekte worsten, hamburgers en kipnuggets te ontwikkelen.

Het VPRO-programma Noorderlicht heeft in 2006 een wedstrijd uitgeschreven om een beter woord te bedenken voor het reageerbuisvlees. Tweehonderd inzendingen kwamen binnen, waaronder 'vlaas', 'boeuf du professeur', 'bouwboutjes' en 'fopvlees'. De winnaars waren uiteindelijk 'La Brund', 'kreas' (Grieks voor vlees) en 'Happy meat'.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]