Kyfose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wervelkolom met de cervicale lordose in het rood en de lumbale lordose in het geel. De thoracale en sacrale kyfose zijn respectievelijk blauw en groen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Kyfose is de natuurlijke achterwaartse kromming van de thoracale en sacrale wervelkolom. Het betreft de kromming waarvan de bolle kant naar achteren wijst, oftewel (in jargon): in het sagittale vlak aan de dorsale zijde convex, een bochel. Normaliter is de wervelkolom van de borstkas enigszins naar voren gekromd; soms wordt dit echter te sterk om verenigbaar te zijn met een goede houding. Dit is een hyperkyfose.

Een hyperkyfose kan onder andere het gevolg zijn van een aangeboren defect, verandering in hogere tussenwervelschijven, osteoporose (waarbij wervels scheef in elkaar kunnen zakken compressiefracturen), een verkeerde of slappe houding in de jeugd, of door rachitis.

Andere krommingen zijn scoliose (zijwaartse kromming) en lordose (kromming met de bocht naar voren wijzend). Ter hoogte van de lendenwervels en de nekwervels is een zekere mate van lordose normaal.

Een combinatie van hyperkyfose en scoliose wordt kyfoscoliose genoemd. Dit is meestal aangeboren.

Externe link[bewerken]