Kyfose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wervelkolom met de cervicale lordose in het rood en de lumbale lordose in het geel. De thoracale en sacrale kyfose zijn respectievelijk blauw en groen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Kyfose is de natuurlijke achterwaartse kromming van de thoracale en sacrale wervelkolom. Het betreft de kromming waarvan de bolle kant naar achteren wijst, oftewel (in jargon): in het sagittale vlak aan de dorsale zijde convex, een bochel. Normaliter is de wervelkolom van de borstkas enigszins naar voren gekromd; soms wordt dit echter te sterk om verenigbaar te zijn met een goede houding. Dit is een hyperkyfose.

Functioneel of structureel[bewerken | brontekst bewerken]

Een functionele kyfose kan ontstaan door een verkeerde of slappe houding in de jeugd. Bij een houdingscorrectie zal de afwijking verbeteren en zal kan de bochel nog teruggeduwd worden. Bij een structurele kyfose is dit niet mogelijk en is de kromming rigide.

Oorzaken[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verscheidene oorzaken van een structurele kyfose:

Andere krommingen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere krommingen zijn scoliose (zijwaartse kromming) en lordose (kromming met de bocht naar voren wijzend). Ter hoogte van de lendenwervels en de nekwervels is een zekere mate van lordose normaal.

Een combinatie van hyperkyfose en scoliose wordt kyfoscoliose genoemd. Dit is meestal aangeboren en in heel zeldzame gevallen een uiting van de kyfoscoliotische vorm van het Ehlers Danlos Syndroom.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]