Kyichu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kyichu
De vallei van de Kyichu bij het klooster Ganden
Tibetaans ལྷ་ས་གཙང་པོ།
སྐྱིད་ཆུ།
Wylie lha sa gtsang po
skyid chu
Traditioneel Chinees 拉薩河
吉曲
Vereenvoudigd Chinees 拉萨河
吉曲
Hanyu pinyin Lāsà Hé
Jí Qǔ
Andere benamingen Lhasa Tsangpo
Lhasa-rivier
Kyi Chu
Portaal  Portaalicoon   Tibet

De Kyichu is de noordelijke toeloop van de rivier Yarlung Tsangpo, de bovenloop van de Brahmaputra in Tibet.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier ontspringt in het gebergte Nyenchen Thanglha op het Tibetaans Hoogland, op een hoogte van 5290 m en rond 15 km ten zuidwesten van de hoogste top van het gebergte op 7117 m, op ongeveer 30 km ten noorden van Yangpacen, 15 km oostelijk van de pas Guring La (5972 m hoogte). De top werd door de Duitse geoloog en glacioloog prof. dr. Dieter Ortlam op 14 augustus 1989 tijdens natuurkundig-glaciologisch onderzoek ontdekt.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Lhasa-rivier is rond 395 km lang. Belangrijke toelooprivier zijn vanuit het noorden de Damchu (Tib.: 'dam chu,), vanuit het oosten de Miggi Chu en vanuit het westen de Tobing Chu. De Lhasa-rivier mondt ten oosten van Chushur op een hoogte van 3590 m onder de Tsangbo-brug van Lhasa die naar de luchthaven Lhasa Gonggar leidt.

De rivier verloopt kronkelend langs de plaatsen Lhundrub (4065 m), Reting, Gompa, Meldro Gongkar (3750 m), Tagtse (3690 m), Lhasa (3650 m) en Chushur (3590 m). De daling van de bron naar de monding bedraagt 1600 m, 1:25 of 4%; in de bovenloop vanaf Meldro Gongkar echter slechts 1%. Het stroomgebied heeft een omvang van ongeveer 26000 km².