Kynšperk nad Ohří

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kynsperk nad Ohri)
Kynšperk nad Ohří
Stad in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Kynšperk nad Ohří (Tsjechië)
Kynšperk nad Ohří
Situering
Regio (kraj) Karlsbad Regiovlag
District (okres) Sokolov
Coördinaten 50° 7′ NB, 12° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,31 km²
Inwoners
(2006)
5111
Politiek
Burgemeester René Bolvari
Overig
Postcode(s) 357 51 - 358 01
Gemeentenummer 560499
Website http://www.kynsperk.cz/
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Kynšperk nad Ohří (Duits: Königsberg a. d. Eger) is een stad en gemeente in de Tsjechische regio Karlsbad. De gemeente ligt op 431 meter hoogte, halverwege tussen Cheb (10 kilometer naar het zuidwesten) en Sokolov (10 kilometer naar het noordoosten).

De stad ligt aan de rivier Eger. Naast de stad Kynšperk nad Ohří liggen ook de dorpen Dolní Pochlovice, Dvorečky, Chotíkov, Kamenný Dvůr, Liboc, Štědrá en Zlatá binnen de gemeente. In Dolní Pochlovice ligt het spoorwegstation Kynšperk nad Ohří aan de spoorlijn van Cheb naar Sokolov. Daarnaast loopt de autoweg R6 van Praag naar Duitsland door de gemeente.

Kerk: Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Panorma bij Kynšperk nad Ohří-Dvorečky


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd gesticht in 1232 door de Boheemse koning Wenceslaus I. In het jaar 1364 krijgt de stad van keizer Karel IV stadsrechten.

De stad werd bekend door de meubelmakerij. In 1873 werd er in de stad een ambachtsschool opgericht voor meubelmakers. De bewoners moesten, als niet langer in Tsjecho-Slowakije gewenste Sudeten-Duitsers, hun stad in 1945 verlaten en vertrokken naar Beieren. Tsjechen kwamen in hun plaats.