Kyu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kyu.

Kyu of kyū (級, kyū) is het Japanse woord voor graad, niveau of klasse[1]. In Japanse vechtsporten (budō) wordt het woord gebruikt voor de lagere graden (vanaf de zwarte band worden de graden met dan (段)) aangeduid.[2]. Kyu als klasse-aanduiding wordt ook gebruikt bij het bordspel go (zie hiervoor Go (bordspel)#Speelsterkte). Bij Koreaanse vechtkunsten wordt een kyu aangeduid met gup (급).

Kyu in de vechtsporten[bewerken]

In het begin van de 19e eeuw kende het kyu-systeem in Japan twee verschillende kleuren band: witte band en bruine band; 6e kyu t/m 4e kyu dragen een witte band, 3e t/m 1e kyu dragen een bruine band. Wittebanders hebben geen achtergrond van een bepaalde gevechtssport. Ze zijn leerlingen van de gevechtsleraar. Maar Europeanen vonden het Japanse graduatiesysteem niet heel duidelijk en zichtbaar. Om de motivatie te verhogen, heeft M. Kawaishi het systeem van gekleurde banden voor judo geïntroduceerd. Dit nieuwe systeem werd al snel overgenomen door andere gevechtssporten zoals karate en jiujitsu, omdat het systeem eenvoudig is, duidelijke eisen stelt en een goede uitvoering heeft.

Graad Kyu graden Naam
6e kyu
wit rokkyu
5e kyu
geel gokyu
4e kyu
oranje yonkyu of shikyu
3e kyu
groen sankyu
2e kyu
blauw nikyu
1e kyu
bruin ikkyu

Het slippensysteem[bewerken]

Elke kyu-graad heeft een minimale leeftijdeis en een wachttijd[2]. Omdat leerlingen niet van wachten houden, is een systeem met deelgraden ingesteld. Dit systeem geeft nog extra motivatie voor leerlingen. De deelgraad van een kyu-graad wordt getoond met een gekleurde slip aan de band of zoals bij het goju-ryu karate een mon.

Slippensysteem voor Jeugdjudo:

1e variant:

 1. Witte band
  1. gele slip
  2. oranje slip
  3. groene slip
  4. blauwe slip
  5. bruine slip
 2. Gele band
  1. oranje slip
  2. groene slip
  3. blauwe slip
  4. bruine slip
 3. Oranje band
  1. groene slip
  2. blauwe slip
  3. bruine slip
 4. Groene band
  1. blauwe slip
  2. bruine slip
 5. Blauwe band
  1. bruine slip
 6. Bruine band.

2e variant:

 1. Witte band
  1. eerste gele slip
 2. Gele band:
  1. eerste oranje slip
 3. Oranje band:
  1. eerste groene slip
 4. Groene band:
  1. eerste blauwe slip
 5. Blauwe band:
  1. eerste bruine slip
 6. Bruine band

De derde variant lijkt op de 2e variant, maar er is een tweede slip-systeem (dus de judoka krijgt de eerste slip op de band (alleen aan de linkerkant of rechterkant), later de tweede slip erbij (rechts en links).