L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat
Regie gebroeders Lumière
Première 1896
Genre Experimentele film, Documentaire
Speelduur 52 seconden
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Remake Lumière et Compagnie
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
gedenksteen op het station van La Ciotat

L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat (Aankomst van een trein op het station van La Ciotat) is een korte Franse zwart-witfilm van de gebroeders Lumière, opgenomen in 1895 en voor het eerst publiekelijk getoond in januari 1896.

Inhoud van de film[bewerken | brontekst bewerken]

De film bestaat uit een scène waarin een stoomtrein op het station van La Ciotat aankomt. Diagonaal komt er een spoorlijn in beeld met op het perron reizigers, wachtend in hun zondagse pak. Een bagageloper loopt op de camera af. De stoomlocomotief nadert en houdt links in beeld stil, waarna reizigers uitstappen en anderen zich klaarmaken om in te stappen.

Het verhaal gaat dat tijdens de eerste vertoningen het publiek in paniek wegdeinsde en er een massahysterie zou zijn ontstaan. De mensen begrepen niet wat ze zagen en waren bang dat ze werkelijk overreden zouden worden. Dit verhaal was destijds in de wereld geholpen om publiciteit voor de film te genereren.[1] Het is niet waarschijnlijk, want de opname is gemaakt vanaf het perron, opzij van de trein.[bron?]

Actualiteit[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2020 werd een nieuwe versie van deze film uitgebracht, die digitaal werd verbeterd door middel van artificiële intelligentie. De ontbrekende details, zoals het gelaat van de mensen in beeld, werden hierbij door een computermodel gegenereerd.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Alles is film. Uitgeverij Alles Is Film, pp. 222. Gearchiveerd op 28 december 2021.
  2. (en) Tristan Greene, Watch: AI developer upscales famous 1895 train scene to 4K at 60 FPS. The Next Web (5 februari 2020). Gearchiveerd op 8 maart 2020. Geraadpleegd op 3 maart 2020.