L'eventail de Jeanne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
L'eventail de Jeanne
Componist diverse
Soort compositie ballet
Compositiedatum 1927
Première 1.16 juni 1927
2.4 maart 1929
Tamara Toumanova in 1932
Tamara Toumanova in 1932
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

L'eventail de Jeanne (Frans voor De waaier van Jeanne) is een ballet uit 1927 gechoreografeerd voor kinderen, dat voor het eerst werd uitgevoerd op 4 maart 1929 in het Palais Garnier, de Parijs Opera. De choreografie werd verzorgd door Alice Bourgat en Yvonne Franck. Het orkest stond in die serie onder leiding van Joseph-Eugène Szyfer. De muziek was van een aantal Franse componisten:

"Jeanne" verwijst naar de Parijse gastvrouw en patrones van de kunsten Jeanne Dubost. Zij gaf leiding aan een balletschool voor kinderen. In het voorjaar van 1927 verzocht ze aan een tiental componisten een stukje dansmuziek voor “haar” kinderen te schrijven. De kinderen waren bij de uitvoeringen gekleed in sprookjesachtige kostuums en het decor werd opgeluisterd door een set ontworpen met spiegels.

Het totale stuk ging in premiere op 16 juni 1927 bij Jeanne thuis. Er werd toen gedanst op de transcripties voor piano. Maurice Ravel zat achter de vleugel. De eerste publieke uitvoering in Palais Garnier liet twee bijzonderheden zien/horen:

  • Tamara Toumanova danste op tienjarige leeftijd haar eerste grote rol;
  • Darius Milhaud was voor het eerst in de Parijse opera te horen; hijzelf vond het gênant dat hij met een ordinaire polka vertegenwoordigd was in plaats van met een van zijn serieuze werken.