Léon Cogniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Léon Cogniet, zelfportret (1818)
Léon Cogniet, ca.1865

Léon Cogniet (Parijs, 29 augustus 1794 - aldaar, 20 november 1880) was een Frans kunstschilder en broer van Marie-Amélie Cogniet, eveneens kustschilder.

Hij ging in 1812 aan de École des Beaux Arts studeren. Een van zijn leraren was Pierre-Narcisse Guérin. Medestudenten waren onder anderen Delacroix en Géricault. Van 1817 tot 1822 woonde hij in de Villa Medici te Rome.

Zijn werk wordt ingedeeld in de periode van de romantiek en neo-klassiek. Hoofdonderwerpen waren historische taferelen en portretten. Daarnaast maakte hij litho’s.

In 1817 won hij de prestigieuze Prix de Rome met zijn werk “Hélène délivrée par Castor et Pollux”. Tien jaar later werd hij gevraagd een serie schilderijen te maken over het leven van St. Etienne voor de St. Nicolas-des-Champs in Parijs. Hij werd door Louis-Philippe ingehuurd om het plafond van het Louvre te beschilderen met als onderwerp Napoleons expeditie naar Egypte. Cogniet was tevens docent aan het Lycée Louis-le-Grand (met als leerling Edgar Degas), de l'École Polytechnique en aan de l'École des Beaux-Arts.

Cogniet ligt begraven op Père-Lachaise in Parijs.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

L’Expédition d’Egypte sous les ordres de Bonaparte
  • Hélène délivrée par Castor et Pollux (1817)
  • L’Expédition d’Egypte sous les ordres de Bonaparte (1835)
  • Le Tintoret peignant sa fille morte (1843)

Leerlingen (onder anderen)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Léon Cogniet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.