Léon Delacroix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Léon Delacroix
DELACROIX LÉON.jpg
Geboren Sint-Joost-ten-Node, 27 december 1867
Overleden Baden-Baden, 15 oktober 1929
Land Vlag van België België
Partij Katholieke Partij
Flag of Belgium.svg Premier van België Flag of Belgium.svg
Aangetreden 21 november 1918
Einde termijn 20 november 1920
Regering Delacroix I
Delacroix II
Voorganger Gerhard Cooreman
Opvolger Henri Carton de Wiart
Minister van Financiën
Aangetreden 21 november 1918
Einde termijn 20 november 1920
Regering Delacroix I
Delacroix II
Voorganger Aloys Van de Vyvere
Opvolger Georges Theunis
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Léon Fréderic Gustave Delacroix (Sint-Joost-ten-Node, 27 december 1867Baden-Baden, 15 oktober 1929) was een Belgisch katholiek politicus. Hij leent zijn naam aan de Léon Delacroixstraat in Anderlecht en later ook aan het metrostation Delacroix.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Delacroix behaalt in 1889 het diploma van doctor in de rechten aan de Université libre de Bruxelles en vestigt zich als advocaat te Brussel. Met de politiek houdt hij zich op dat moment niet bezig. Daarin komt pas in 1908 verandering wanneer hij voor de katholieken tot de gemeenteraad van Elsene toetreedt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog komt Delacroix in contact met de bankier Emile Francqui. Hij is voorzitter van het Nationaal Hulp- en Voedselcomité, een organisatie die de hulp verdeelt die de Commission for Relief in Belgium in de VS naar België en Noord-Frankrijk stuurt. In 1917 wordt hij stafhouder van de advocaten bij het Hof van Cassatie.[1]

Hoewel hij nieuw is in de politiek, krijgt hij na de wapenstilstand, door de zogenaamde revolutie van Loppem, van de koning de opdracht een regering van nationale eenheid te vormen. Hierin verzamelt hij tal van prominente leden uit de politiek en de zakenwereld die tijdens de oorlog in België zijn gebleven. In deze regering zijn zowel katholieken, liberalen als socialisten vertegenwoordigd. Onder anderen Francqui is van de partij, net als heel wat andere leden van het Nationaal Hulp- en Voedselcomité. Samen met de koning stellen ze de zogenoemde regering van Loppem samen, een regering van nationale eenheid die het land krachtdadig door het machtsvacuüm moet loodsen dat Duitsland heeft achtergelaten.Delacroix krijgt hierbij, als eerste in de Belgische geschiedenis, de titel van eerste minister. Daarnaast wordt hij ook minister van Financiën.

Na de verkiezingen wordt hij katholiek volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Namen, en stelt hij een nieuwe regering voor, waarin de socialisten sterker zijn vertegenwoordigd. Zijn regering staat in het teken van de heropbouw van België na de oorlog. Tijdens deze regering wordt in 1919 het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd en worden een aantal sociale maatregelen genomen. Zo richt ze het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (de voorloper van Kind en Gezin) en de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken (de nationale voorloper van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) op. Daarnaast maakt hij op communautair vlak werk van de opkrikking van de officiële status van het Nederlands waarbij de Universiteit Gent in 1923 gedeeltelijk en in 1930 volledig Nederlandstalig.

Veel van deze maatregelen betekenen een radicale breuk met het staatsbestel en de maatschappelijke verhoudingen van voor de oorlog. Conservatieve krachten hebben het daarom over de "coup van Loppem" om de regering-Delacroix aan te duiden, ook al omdat ze het parlement aanvankelijk buitenspel zet. Door veelvuldige spanningen binnen de regering valt deze in 1920. Hierna wordt hij benoemd tot minister van Staat, maar stelde zich in 1921 niet meer kandidaat voor een politiek mandaat.

Wel wordt hij Belgisch delegatieleider bij de Commissie voor Herstelbetalingen. Op 15 oktober 1929 overlijdt hij aan de gevolgen van een hartaanval tijdens een missie hiervoor in Duitsland.

In Anderlecht werd de Léon Delacroixstraat naar hem vernoemd en later ook het metrostation Delacroix.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Gerhard Cooreman
Léon Delacroix
Belgische premier
Regering-Delacroix I (21 november 1918-17 november 1919)
Regering-Delacroix II (2 december 1919-3 november 1920)
Opvolger:
Léon Delacroix
Henri Carton de Wiart
Voorganger:
Aloys Van de Vyvere
Minister van Financiën
1918-1920
Opvolger:
Georges Theunis