Léonie Sazias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Léonie Sazias
Sazias in 1987
Sazias in 1987
Volledige naam Léonie Sazias
Geboren 27 juli 1957
Geboorteplaats Rotterdam
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 2017
Partij DLPH (tot 2010)
Hart voor Hilversum
50PLUS
Functies
2006-2010 Gemeenteraadslid DLPH in Hilversum
2010–2017 Gemeenteraadslid HvH in Hilversum
2017–heden Lid Tweede Kamer
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Léonie Sazias (Rotterdam, 27 juli 1957) is een Nederlands presentatrice en politica.

Biografie en opleiding[bewerken]

Sazias is de dochter van een Franse vader en een Nederlandse moeder. Kort na haar geboorte verhuisde zij met haar ouders en oudere zusje naar Soest, waar zij haar jeugd doorbracht. Sazias deed de havo en de kunstacademie, en haalde daarna een akte voor het vak handenarbeid.

Ze is presentatrice op televisie (geweest) en kunstenares onder de artiestennaam Navaya.[1] Sazias is getrouwd, en heeft drie kinderen.

Carrière[bewerken]

Televisie[bewerken]

In 1980 deed zij voor de lol mee aan een oproep van de Veronica Omroep Organisatie die op zoek was naar een nieuwe omroepster. Tot haar grote schrik werd zij bij een screentest uitgekozen uit 8000 jonge vrouwen. Zij koos ondanks het feit dat deze uitslag haar verraste na haar studie handenarbeid/textiele werkvormen voor een carrière in de televisiewereld. Eerst ging ze aan de slag bij Veronica, later ook bij de AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. Ze presenteerde diverse programma's waaronder - haar grootste succes - De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, het laatste samen met Martin Gaus.

Radio[bewerken]

Van 13 oktober 2008 tot december 2012 was Léonie Sazias te horen bij Omroep MAX op Radio 5 Nostalgia waar ze van maandag t/m vrijdag van 06.00-10.00 Wekker-Wakker! presenteerde samen met Henk Mouwe. Ze volgde in 2008 Martine van Os op die voor de televisie Tijd voor MAX is gaan presenteren samen met Sybrand Niessen. In december 2012 werd Leonie in Wekker-Wakker! opgevolgd door Myrna Goossen.

Kunstenares[bewerken]

Sazias heeft een eigen atelier waar ze doet aan beeldhouwen, houtsnijden, tekenen, schilderen en meubelmaken. Tevens zingt en acteert ze in De Kleuterspecial en werkte ze mee aan Haasje en Rammelaar.

Politiek[bewerken]

In haar woonplaats Hilversum nam zij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum (DLPH). Ze werd aanvankelijk niet verkozen, omdat ze op de tweede plaats stond en haar partij maar één zetel in de gemeenteraad wist te bemachtigen. In september 2006 kwam ze echter alsnog in de Hilversumse gemeenteraad, nadat het zittende raadslid uit de politiek stapte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Sazias lijsttrekker voor Hart voor Hilversum (HvH), dat als fusiepartij van het bestaande HvH en de DLPH onder één lijst uitkwam. De partij behaalde drie zetels en Sazias werd fractievoorzitter. In 2015 nam Sazias deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland als lijsttrekker van Hart voor Holland. De partij behaalde geen zetels.

Op 14 november 2016 werd bekend dat Sazias op plaats twee van de lijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 staat. Zij staat daarmee direct onder lijsttrekker Henk Krol.[2] Eerder werd ze genoemd als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij LEF van hoogleraar David Pinto[3].

Tijdens de verkiezingscampagne voor 50PLUS in 2017 kon Sazias niet actief meedoen; er werd darmkanker bij haar geconstateerd.[4] Nadat 50 PLUS in maart dat jaar vier zetels behaalde in de Tweede Kamer ging ze op 23 maart voor de eerste keer deze partij in de Tweede Kamer vertegenwoordigen.[5][6] Met ingang van november 2018 verlaat Sazias tijdelijk het parlement wegens ziekteverlof voor een vervolgbehandeling.