Léonie Sazias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Léonie Sazias
Sazias in 1987
Algemene informatie
Geboren 27 juli 1957
Geboorteplaats Rotterdam
Partij DLPH (tot 2010)
Hart voor Hilversum (2010-2017)
50PLUS
Politieke functies
2006-2017 Gemeenteraadslid in Hilversum
2017-2021 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Léonie Sazias (Rotterdam, 27 juli 1957) is een Nederlands voormalig politica, beeldend kunstenares en voormalig tv-presentatrice.

Biografie en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Sazias is de dochter van een Franse vader en een Nederlandse moeder. Kort na haar geboorte verhuisde zij met haar ouders en oudere zusje naar Soest, waar zij haar jeugd doorbracht. Sazias deed de havo en de kunstacademie en haalde daarna een akte voor het vak handenarbeid.

Ze is tv-presentatrice geweest en vervaardigt beeldende kunst onder de artiestennaam Navaya.[1] Sazias is getrouwd en heeft drie kinderen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 reageerde ze op een oproep van Veronica, die op zoek was naar een nieuwe omroepster. Toen zij tot haar verrassing bij de screentest werd uitgekozen uit achtduizend jonge vrouwen, koos zij voor een carrière in de televisiewereld. Eerst ging ze aan het werk bij Veronica, later ook bij de AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. Ze presenteerde diverse programma's, waaronder in 1985 en 1986 talkshow Ruud en Leonie bij de AVRO met Ruud ter Weijden en – haar grootste succes – De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, het laatste samen met Martin Gaus.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1981 tot medio 1989 was Sazias o.a. ook actief als producer voor Veronica tijdens de woensdag uitzendingen op eerst Hilversum 1 en later Radio 2 en vanaf 6 december 1985 op de volle vrijdag op Radio 3.

Van 13 oktober 2008 tot december 2012 was Sazias te horen bij Omroep MAX op NPO Radio 5, waar ze van maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 10.00 uur Wekker-Wakker! presenteerde, samen met Henk Mouwe. Ze volgde in 2008 Martine van Os op, die voor de televisie Tijd voor MAX ging presenteren, samen met Sybrand Niessen. In december 2012 werd Sazias bij Wekker-Wakker! opgevolgd door Myrna Goossen.

Kunstenares[bewerken | brontekst bewerken]

Sazias heeft een eigen atelier, waar ze doet aan beeldhouwen, houtsnijden, tekenen, schilderen en meubelmaken. Tevens zong en acteerde ze in De Kleuterspecial en werkte ze mee aan Haasje en Rammelaar.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In haar woonplaats Hilversum nam zij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum (DLPH). Ze werd aanvankelijk niet verkozen, omdat ze op de tweede plaats stond en haar partij maar één zetel in de gemeenteraad wist te bemachtigen. In september 2006 kwam ze echter alsnog in de Hilversumse gemeenteraad, nadat het zittende raadslid uit de politiek stapte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Sazias lijsttrekker voor Hart voor Hilversum (HvH), een fusiepartij van de bestaande HvH en de DLPH. De partij behaalde drie zetels en Sazias werd fractievoorzitter. In 2015 nam Sazias deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland als lijsttrekker van Hart voor Holland. De partij behaalde geen zetels.

Op 14 november 2016 werd bekend dat Sazias op plaats twee van de lijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond. Zij stond daarmee direct onder lijsttrekker Henk Krol.[2] Eerder werd ze genoemd als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij LEF van hoogleraar David Pinto.[3]

Tijdens de verkiezingscampagne voor 50PLUS in 2017 kon Sazias niet actief meedoen; er werd darmkanker bij haar geconstateerd.[4] Nadat 50 PLUS in maart dat jaar in de Tweede Kamer vier zetels had behaald, vertegenwoordigde ze deze partij vanaf 23 maart in de Tweede Kamer.[5][6] In november 2018 ging zij met ziekteverlof. Ze keerde op 26 juni 2019 terug in de Kamer. Ondanks dat ze door 50PLUS op de concept-kandidatenlijst voor Tweede Kamerverkiezingen 2021 was geplaatst, besloot ze af te zien van nog een termijn.[7] Op aandringen van de kiescommissie en lijsttrekker werd ze wel lijstduwer.[8] Eind maart 2021 verliet ze de Tweede Kamer en de politiek. Bij haar afscheid op 30 maart 2021 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.[9]