L'Auberge espagnole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
L'auberge espagnole
Tagline They came from Paris, Rome, London and Berlin to... l'Auberge Espagnole ...where a year can change a lifetime.
Regie Cédric Klapisch
Producent Bruno Levy
Scenario Cédric Klapisch
Hoofdrollen Romain Duris
Judith Godrèche
Audrey Tautou
Cécile de France
Kelly Reilly
Muziek Loïk Dury
Mathieu Dury
Montage Francine Sandberg
Cinematografie Dominique Colin
Première 17 mei 2002
Genre komedie, drama
Speelduur 122 min
Taal Frans, Engels, Spaans, Catalaans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk en Vlag van Spanje Spanje
Budget € 5 000 000
Vervolg Les poupées russes
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

L'auberge espagnole is een Franse film uit 2002 geregisseerd en geschreven door Cédric Klapisch. De hoofdrollen worden vertolkt door Romain Duris en Judith Godrèche. In 2005 kwam er een vervolg op de film, Les poupées russes, en in 2013 volgde Casse-tête chinois.

L'auberge espagnole won acht filmprijzen, waaronder een César voor Cécile de France in de categorie 'meest veelbelovende actrice'.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Xavier (Romain Duris) is een student economie die voor een jaar op Erasmus gaat in Barcelona. Hem is een goede baan in het vooruitzicht gesteld, maar daarvoor moet hij daar wel eerst een postdoctoraal proefschrift schrijven en de Spaanse taal leren.

Zonder zijn Franse vriendin Martine (Audrey Tautou) deelt hij in Spanje een appartement met een groep studenten bestaande uit de Belgische Isabelle, de Britse Wendy, de Duitser Tobias, de Italiaan Alessandro, de Deen Lars en de Spaanse Soledad. Hij beleeft er het jaar van zijn leven.

Xavier en de thuisgebleven Martine groeien daarentegen steeds verder uit elkaar. Hoewel ze hun best doen tijdens bezoekjes om terug te grijpen naar hun meest verliefde periode, reageert Martine jaloers op elk achtergrondgeluid dat ze hoort tijdens hun telefoongesprekken. Geheel onterecht is dit niet want Xavier heeft haar bedrogen met Anne-Sophie (Judith Godrèche), die hij bij aankomst in Spanje leerde kennen samen met haar echtgenoot Jean-Michel (Xavier De Guillebon).

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]