Landelijke Bediendencentrale - Nationaal Verbond voor Kaderleden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf LBC-NVK)
Naar navigatie springen Jump to search
Landelijke Bediendencentrale - Nationaal Verbond voor Kaderleden
LBC - NVK betogen in Brussel, 2010
LBC - NVK betogen in Brussel, 2010
Geschiedenis
Ontstaansdatum 1891
Structuur
Voorzitter Stefaan Decock
Land Vlag van België België
Ledenaantal 309.186 (2008)
Verwante organisaties
Europees UNI-Europa
Internationaal UNI Wereldvakbond
Media
Website http://lbc-nvk.acv-online.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Landelijke Bediendencentrale - Nationaal Verbond voor Kaderleden (LBC-NVK) is een van de vakcentrales van het ACV, de grootste vakbonden in België als het over aantal aangesloten leden gaat. De afkorting LBC staat voor Landelijke Bediendencentrale en de afkorting NVK staat voor Nationaal Verbond voor Kaderleden.

LBC-NVK richt zich op personeel met een bediendenstatuut en managers. De vakbond is ingedeeld in verschillende deelwerkingen waarvan de grootste zijn : financiën, non-profit, distributie, industrie en diensten.

De LBC-NVK is er voor alle bedienden en kaderleden uit de privésector in Vlaanderen. In Wallonië is een aparte christelijke bediendenvakbond actief, namelijk CNE. Alle bedienden betekent dat een verpleegster, bankbediende, ingenieur, een werknemer uit de chemie, een accountant, een kassierster en een kinderverzorgster... lid kunnen worden en beroep kunnen doen op de diensten van deze bedienden- en kadervakbond.

De LBC-NVK verdedigt de belangen van werknemers uit 44 verschillende paritaire comités.

De vakcentrale richt ook onderwijs in, meer bepaald de cvo's (centra voor volwassenenonderwijs) van de gemeenten Antwerpen, Mortsel, Borgerhout, Turnhout, Beringen, Sint-Niklaas, Brasschaat.

Deze scholen hebben soms nog extra afdelingen, zoals in Boom en Kapellen.

De vorige algemeen secretaris van het LBC-NVK van 2010 tot en met 30 juni 2015 was Ferre Wyckmans.[1] De huidige algemeen secretaris van het LBC-NVK is Stefaan Decock.[1]

Externe links[bewerken]