LUX (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LUX
LUX Nijmegen
LUX Nijmegen
Locatie
Locatie Mariënburg 38-39, Nijmegen
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Filmhuis, cultureel podium
Opening 22 oktober 2000
Bouwinfo
Architect Jos van Eldonk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

LUX is het grootste arthouse van Europa. Het filmhuis en podium is gevestigd op Mariënburg in Nijmegen. Het pand, dat ook wel 'Poortgebouw' wordt genoemd, werd op 22 oktober 2000 geopend door de Franse actrice Catherine Deneuve.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

LUX biedt een onafhankelijk en vrijzinnig podium in Nijmegen voor nieuwe ontwikkelingen in kunst, cultuur en media, met een groot wekelijks aanbod van spraakmakende programma’s: van bijzondere premièrefilms en verdiepende documentaires tot kinderfilms, theater, dans, muziek, debat, gesprek en alle mogelijke combinaties daarvan.

Met de kleinschalige en vernieuwende programmering wil LUX haar bezoekers inspireren, uitdagen, andere perspectieven bieden en aansporen om anders te kijken, naar zichzelf en naar de wereld. LUX biedt een kritisch platform waarin kunst en wetenschap, maatschappelijke thema’s en uitdagende en grensoverschrijdende ontwikkelingen centraal staan.

LUX beschikt over uit zeven filmzalen van wisselende grootte, een vlakke vloer theaterzaal, een multimediazaal, de multifunctionele zaal Studio LUX, een foyer en het sfeervolle Café LUX.

Café LUX[bewerken | brontekst bewerken]

In LUX is Café LUX gevestigd: een bruisend en gastvrij café-restaurant. Hier kan worden nagepraat over films en voorstellingen, maar gasten zijn ook welkom om bijvoorbeeld te flexwerken, te borrelen of dineren. De dinerkaart wisselt een aantal keer per jaar. Ook kan het café – net als alle andere ruimtes in het pand – worden verhuurd aan grote en kleine gezelschappen, voor een congres of vergadering tot een voorstelling of concert.

Educatie[bewerken | brontekst bewerken]

In LUX zijn filmcursussen, workshops en lessenreeksen te volgen. Daarnaast biedt LUX het hele schooljaar door verschillende educatieve activiteiten en programma’s gericht op het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en mbo. Het begrijpend leren kijken naar film en beeld is immers onmisbaar in onze mediarijke maatschappij. Bovendien is LUX in mei 2019 gestart met het pilotproject ‘FilmHUB voor film- en beeldeducatie in Gelderland’, waarin actief verbindingen worden gelegd tussen het onderwijs en de culturele sector.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]