La Neuville-aux-Larris Military Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
La Neuville-aux-Larris Military Cemetery
Voorzijde van de begraafplaats
Bouwjaar 1918
Locatie La Neuville-aux-Larris, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 67 geïdentificeerd
31 ongeïdentificeerd
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Arthur Hutton

La Neuville-aux-Larris Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog gelegen in de Franse gemeente La Neuville-aux-Larris in het departement Marne. De begraafplaats werd ontworpen door Arthur Hutton en ligt naast de gemeentelijke begraafplaats, 320 m ten oosten van het centrum van de gemeente (Église Notre-Dame). Het terrein heeft de vorm van een lange smalle rechthoek met een oppervlakte van 303 m² en is omgeven door een natuurstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat helemaal op het einde van de begraafplaats. De graven liggen in twee lange evenwijdige rijen gerangschikt. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er worden 98 doden herdacht waaronder 31 niet geïdentificeerde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats werd in juni 1918 gestart door de Frans-Afrikaanse troepen en sloot in juli van hetzelfde jaar. Na de wapenstilstand werden Britse slachtoffers en nog andere Franse en Duitse doden naar hier overgebracht. Later werden de 137 Franse en 42 Duitse graven naar andere begraafplaatsen verplaatst.

Nu rusten er 97 Britse gesneuvelden waarvan 31 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 1 Brit werd een Special Memorial [1] opgericht omdat zijn graf niet meer gelokaliseerd kon worden.

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • sergeant James Shand en korporaal F. Christie, beiden van de Gordon Highlanders ontvingen de Military Medal (MM).
Zie de categorie La Neuville-aux-Larris Military Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.