La Belle Alliance (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Belle Alliance
Locatie
Locatie Lomstraat 10, Venlo
Status en tijdlijn
Oorspr. functie brouwerij
Huidig gebruik winkel
Bouw gereed <1900
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Projet bière logo v2.png Portaal Bier

La Belle Alliance was een café aan de Lomstraat met stoombierbrouwerij aan de Grote Kerkstraat, in de binnenstad van Venlo. Hier werd Venloosch Alt gebrouwen, een altbier.

De naam van de brouwerij kwam voor het eerst voor in 1896. Daarvoor moet er al een pand hebben gestaan, aangezien de aan de brouwerij gelieerde naam Venloosch Alt in 1753 al voor het eerst werd vermeld. Over de voorloper is niets overgeleverd.

Het vlak voor 1900 gebouwde pand kenmerkt zich door een mengeling van bouwstijlen. Vooral eclecticisme en renaissance wisselen elkaar af in de voorgevel. Het interieur geeft een tijdsbeeld van de jaren 20 weer, met veel hout, koper en (spiegel-)glas.

De combinatie van bouwstijlen is te verklaren door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot gedeelte van het pand werd verwoest, maar er konden delen behouden worden. In de oorlog zelf stond het café bekend als ontmoetingsplaats van zowel Duitse soldaten als verzetsmensen, al wist de Duitse inlichtingendienst niets over de aanwezigheid van de verzetsmensen. De kastelein ving regelmatig flarden op van Duitse plannen, die de soldaten onderlijk bespraken. Deze speelde hij weer door naar de verzetsmensen die hun maatregelen konden nemen.

Na de oorlog werd het pand hersteld met de inzichten van die tijd. De brouwerij zelf werd niet meer opgebouwd. Daarmee verdween de laatste bierbrouwerij van de stad Venlo.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in het brouwerijgedeelte een drukkerij gevestigd door de familie Wolters-Van Wylick, die daarvoor eigenaar was van zowel brouwerij als café.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]