La Laiterie Military Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
La Laiterie Military Cemetery
Toegang met naamsteen
Toegang met naamsteen
Bouwjaar 1914
Locatie Kemmel, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 751
Ongeïdentificeerde slachtoffers 180
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens

La Laiterie Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Kemmel, een deelgemeente van Heuvelland. De begraafplaats ligt 1350 m ten noordoosten van het dorpscentrum. Ze werd ontworpen door Edwin Lutyens met medewerking van George Goldsmith. Het langwerpig terrein is 5.172 m² groot en het wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het helt lichtjes af en wordt omgeven met een bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat centraal en de Stone of Remembrance staat rechts in een uitspringend deel van het terrein.

Er liggen 751 doden begraven.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats kreeg haar naam wegens de nabijheid van een melkerij. Ze werd gestart in november 1914 en bleef in gebruik tot oktober 1918. De meeste graven werden gegroepeerd volgens hun regiment zoals de 26th, 25th & 24th Canadian Infantry Battalions en de 5th Northumberland Fusiliers. Tijdens het Duitse lenteoffensief viel op 25 april 1918 de begraafplaats in Duitse handen maar begin september werd ze heroverd. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid met slachtoffers uit de slagvelden ten noordoosten van Kemmel.

Nu liggen er 547 Britten (waaronder 169 niet geïdentificeerde), 197 Canadezen (waaronder 7 niet geïdentificeerde) en 7 Australiërs (waaronder 4 niet geïdentificeerde). Voor twee doden werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven werden vernietigd door artillerievuur en niet meer teruggevonden werden.

Graven[bewerken]

  • D. Hayes, korporaal bij de Royal Dublin Fusiliers sneuvelde op 31 mei 1917. Hij was slechts 16 jaar en het jongste slachtoffer op deze begraafplaats.
  • Goojar Singh was een Sikh die dienstdeed bij 24th Bn Canadian Infantry. Hij sneuvelde op 19 oktober 1915 op 32-jarige leeftijd.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[2]

Externe links[bewerken]