La Lys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Lys door Edmond Sacré

La Lys voluit Société Linière La Lys was een Belgisch textielbedrijf gelegen in de Brugse Poort te Gent.

Momenteel is de site het park de Groene Vallei.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd opgericht op 6 juli 1838 door Félix-Joseph de Hemptinne, De Gandt-Vanderschueren, Pierre Rosseel en Jacob van Caeneghem en begon met het vervaardigen van mechanisch gesponnen vlasdraad en hennepdraad. Ze betrokken de oude gebouwen van de textieldrukkerij Durot-Clemmen. Al gauw werd het volledige eiland tussen de Leiearmen aan de Nieuwe wandeling ingenomen.

In 1892 was het de eerste Gentse fabriek die volledig elektrisch werkte. Rond het begin van de 20ste eeuw waren er 63500 spillen voor de vlasspinnerij die werden bediend door bijna 3000 werklieden, waarvan 2000 vrouwelijk.

In 1864 werd wegens plaatsgebrek aan de overkant van de Leie-arm (huidige appartementen aan de Leiekaai - Vlasgaardstraat) een nieuwe uitbreiding gebouwd. Deze kreeg de naam "De Kleine Lys" waardoor het reeds bestaande gebouw al snel "De grote Lys" werd genoemd.

Het bedrijf kwam de crises na de Eerste Wereldoorlog net zoals de meeste textielbedrijven niet te boven en stopte definitief in 1960.[1]

De gebouwen werden in 1964 gesloopt en het voormalige fabrieksterrein werd omgewerkt tot een stadspark. Enkel het transformatorhuis gebouwd door architect Jan-Albert De Bondt werd gespaard; het werd in 2010 verbouwd tot restaurant.

Coördinaten[bewerken]

Externe links[bewerken]