La Madeleine (kerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Madeleine
De façade van de kerk
De façade van de kerk
Plaats Parijs
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 48° 52′ NB, 2° 19′ OL
Gebouwd in 18e eeuw
Gewijd aan Maria Magdalena
Architectuur
Stijlperiode Neoclassicisme
Interieur
Orgel Aristide Cavaillé-Coll
Detailkaart
La Madeleine (kerk) (Parijs (hoofdbetekenis))
La Madeleine (kerk)
Afbeeldingen
Het interieur in de richting van het hoogaltaar.
Het interieur in de richting van het hoogaltaar.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

La Madeleine is een van de bekendste kerken van Parijs. De kerk is toegewijd aan Maria Magdalena, en een sprekend voorbeeld van neoclassicisme.

Geschiedenis[bewerken]

Men begon met de bouw in de achttiende eeuw. Tevoren bestond sinds de 12e eeuw een kapel gewijd aan Maria Magdalena; bisschop Mauritius van Sully had de synagoge van Parijs omgebouwd tot een kapel.

De La Madeleine kerk werd tijdens de Franse Revolutie volledig afgebroken. Napoleon wilde er een tempel bouwen ter ere van zijn soldaten. In 1806 werd de bouw hervat en in 1842 werd zij beëindigd. Maar toen had het gebouw geen bestemming meer. Het werd uiteindelijk opnieuw een kerk. Het gebouw heeft het uiterlijk van een Griekse tempel, omringd door een rij van 52 Korinthische zuilen van twintig meter hoog. Het is vooral de rijkere bevolking die hier naar de hoogmis gaat. Het plein rond deze kerk is ook het centrum van de rijkere buurten. Het plein is omgeven door dure restaurants en exclusieve winkels.

Orgel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van La Madeleine (kerk) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In deze kerk staat een orgel (bouwjaar 1846) van de hand van de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll, dat decennialang bespeeld werd door de bekendste organisten van Frankrijk. Het is gebouwd in Italiaanse renaissancestijl. Het bevat sinds de renovatie in 2003 62 registers, verdeeld over vier manualen.

Varia[bewerken]

Op zaterdag 9 december 2017 werd hier de uitvaartmis voor Johnny Hallyday gehouden, mede voorgegaan door priester Gilbert, met een toespraak van president Macron, in aanwezigheid van de oud-presidenten Sarkozy en Hollande.