La Samaritaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Samaritaine
Uitzicht vanaf het dak
Paris-img0030-MR.jpg
Paris-img0029-MR.jpg
Paris-img0028-MR.jpg

La Samaritaine was een grootwarenhuis in het centrum van Parijs, in het 1e arrondissement. Het opende zijn deuren in 1869. Het verkocht dezelfde artikelen als Galeries Lafayette, maar in een lagere prijsklasse. Het warenhuis is in het bezit van het luxewarenconcern Louis Vuitton Moët Hennessy.

Het gebouw heeft een art-decostijl, met een ijzeren constructie en glazen koepel. Het interieur van La Samarataine bevat een art-decotrap en hangende galerijen. Op de bovenste verdieping bevond zich een restaurant met een mooi uitzicht op Parijs. Het hoofdgebouw is beschermd als monument historique.

Op 15 juni 2005 sloot La Samaritaine plotseling haar deuren; volgens de directie wegens veiligheidsredenen. Volgens de vakbonden ging het echter om een langdurige reorganisatie. Verwacht werd dat de situatie nog een aantal jaren zou duren. De sluiting werd uiteindelijk definitief. Op 6 juni 2008 presenteerde de directie een verbouwingsplan. La Samaritaine zou in de toekomst onderdak moeten bieden aan winkels, kantoren, een hotel, een kinderdagverblijf en HLM-woningen voor de lagere inkomens. De verbouwing, waarbij de historische gevels deels werden afgebroken, werd sterk gecontesteerd door verenigingen die het onroerend erfgoed van Parijs bewaken, wat leidde tot een jarenlang aanslepende rechtszaak. De verbouwingen werden in augustus 2015 opnieuw opgestart, met een vermoedelijke afwerkingsdatum van eind 2018.

Zie de categorie La Samaritaine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.