La Stampa (krant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Stampa
La Stampa
Eerste editie 9 februari 1867
Hoofdredacteur Giulio Anselmi
Land(en) Vlag van Italië Italië
Gevestigd te Turijn
Regio(s) Piëmont en Ligurië
Talen Italiaans
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Italiaanse krant La Stampa is opgericht op 9 februari 1867 in Turijn onder de naam Gazzetta Piemontese met als hoofdredacteur Giovanni Roux. De krant had een oplage van 20.000 exemplaren en de prijs was 5 lirecent. Op 31 maart 1895 verschijnt de krant voor het eerst met de nieuwe naam La Stampa, de grote krant van het moderne Italië, en wordt het hoofdkantoor verplaatst naar piazza Solferino. Met de komst van de linotype, een van de eersten in Italië, werden er in 1915 al 300.000 exemplaren gedrukt.

In 1894 wordt de ondernemer en journalist Alfredo Frassati mede-eigenaar van de krant. Hij heeft de krant sterk vernieuwd en hem een nationaal karakter gegeven. Vanaf 1900 wordt hij hoofdredacteur en enige tijd later eigenaar van de krant. Doordat hij bij de moord van Giacomo Matteotti in 1924 een afkeurende houding had aangenomen, moest hij aftreden en verkocht hij de krant in 1926 aan de familie Agnelli (FIAT), die tot op heden voor honderd procent eigenaar van de krant is.

Het hoofdkantoor is verscheidene malen binnen Turijn verplaatst: van de via Bertola 21 naar de via Bertolotti tot 1934 en daarna in de Galleria San Federico om uiteindelijk in 1968 te verhuizen naar de via Marenco 32, waar de redactie nog steeds gevestigd is. In de jaren vijftig ondersteunde La Stampa onvoorwaardelijk de strijd van de christendemocratische regeringen tegen het vermeende communistische gevaar.

In 1975 verschijnt voor de eerste keer de literaire bijlage Tuttolibri en in 1981 de wetenschappelijk bijlage Tuttoscienze. Vanaf 1999 heeft de krant zijn eigen website. Ezio Mauro, die vanaf 1992 hoofdredacteur van La Stampa was, heeft de krant in 1996 verlaten voor La Repubblica. La Stampa is vrij gematigd in haar politieke opvattingen maar leunt sterk tegen het establishment aan. Met een oplage van 500.000 exemplaren is La Stampa de derde krant van Italië. De krant wordt vooral in het noorden gelezen (Piëmont en Ligurië). De huidige hoofdredacteur is, sinds 2005, Giulio Anselmi.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële site