La piel que habito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La piel que habito
Regie Pedro Almodóvar
Hoofdrollen Antonio Banderas
Elena Anaya
Première 17 augustus 2011
Genre Drama
Speelduur 1 uur 59 minuten
Land Spanje
Nominaties Gouden Palm
MovieSquad Award (Film by the Sea)
Prijzen MovieSquad Award
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La piel que habito is een film uit 2011 van de Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar naar de roman Mygale (2003) van de Franse schrijver Thierry Jonquet.

De film gaat over de briljante chirurg Robert Ledgard (Antonio Banderas), die er sinds de gruwelijke dood van zijn geliefde zijn levenswerk van heeft gemaakt om een kunsthuid te kweken die immuun is voor brandwonden en insectenbeten.

De film werd genomineerd voor een Gouden Palm in 2011. In 2012 won de film de BAFTA voor beste anderstalige film.

Verklaring titel[bewerken]

De vertaling van de titel “La piel que habito” naar het Nederlands luidt: De huid waarin ik leef/woon en verwijst naar meerdere aspecten uit de film. Allereerst naar de hoofdpersoon Vera Cruz, die letterlijk door transplantatie een andere huid heeft gekregen en in een getransformeerd lichaam leeft. Zij leeft opgesloten in een kamer in het huis van de chirurg, die haar huid en lichaam heeft gecreëerd. Figuurlijk wordt de titel versterkt doordat zij gekleed is in een bodystocking dat fungeert als tweede huid en draagt zij een gezichtsmasker. Ook verwijst de titel in algemenere zin naar de letterlijke en figuurlijke verkleedpartij en vermommingen waarin mensen zich in het dagelijksleven aan anderen tonen. Dit wordt in de film onder andere versterkt doordat de halfbroer van de chirurg 'Zeca' (Roberto Álamo) met carnaval in tijgerkostuum het huis binnendringt.

Verwijzingen naar persoonlijke favorieten[bewerken]

Almodóvar verwerkt in de film veel persoonlijke favorieten, zoals bijvoorbeeld de beeldhouwwerken van Louise Bourgeois (die Vera ertoe brengen zelf te gaan beeldhouwen) en de boeken van Alice Munro.Daarnaast verwijst hij in de film naar andere films en verhalen. Het gemaskerde gelaat van Vera lijkt bijvoorbeeld sprekend op het met verband omwikkelde gezicht uit de Franse horrorfilm Les Yeux sans visage (1960) van Georges Franju, ook over een bezeten chirurg. Almodóvar wijst daarnaast op de mythe van Pygmalion, de beeldhouwer die verliefd werd op zijn eigen schepping.

Rolverdeling[bewerken]