La tourneuse de pages

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Tourneuse de Pages
Regie Denis Dercourt
Producent Michel Saint-Jean
Scenario Denis Dercourt
Jacques Sotty
Hoofdrollen Catherine Frot
Déborah François
Pascal Greggory
Xavier De Guillebon
Muziek Jérôme Lemonnier
Montage François Gédigier
Cinematografie Jérôme Peyrebrune
Première 9 augustus 2006 Vlag van Frankrijk
Genre Drama
Speelduur 85 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk
Aantal bezoekers 733 431 Vlag van Frankrijk
Overige nominaties 7: onder meer César voor beste actrice, César voor beste jong vrouwelijk talent en voor beste filmmuziek
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La tourneuse de pages is een Franse film uit 2006 van Denis Dercourt. Hij maakte deel uit van de officiële selectie Un Certain Regard op het Filmfestival van Cannes in 2006. De film is geproduceerd door Diaphana Films, France 3 Cinéma en Les Films à Un Dollar.

La tourneuse de pages werd genomineerd voor Césars voor beste filmmuziek, beste actrice (Catherine Frot) en meest veelbelovende actrice (Déborah François).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De tien jaar oude slagersdochter Mélanie Prouvost (François) heeft talent voor pianospelen en is volledig toegewijd aan het studeren hiervoor. Daarom besluiten zij en haar ouders dat ze mee gaat doen aan het toelatingsexamen van het conservatorium. Mélanie heeft grote kans van slagen, maar raakt afgeleid wanneer jurylid Ariane Fouchécourt (Frot) tijdens haar voordracht de tijd neemt om een handtekening uit te delen aan een binnenlopende fan. Compleet van haar stuk verpest Mélanie daarop de rest van haar muziekstuk en wordt niet toegelaten op het conservatorium. Zwijgend en met tranen in de ogen gaat ze met haar moeder het gebouw uit om eenmaal thuisgekomen alles op te ruimen wat te maken heeft met pianospelen en vervolgens geen toets meer aan te raken.

Tien jaar later komt Mélanie stage lopen op een advocatenkantoor, waarvan in de vorm van Jean Fouchécourt (Pascal Greggory) een van de partners een oppas zoekt voor zijn zoontje Tristan (Antoine Martynciow). Zij biedt zich hiervoor aan, wat inhoudt dat ze enkele maanden bij hem in huis zal komen wonen. Ze is daar niet alleen met Tristan want ook zijn echtgenote blijft daar gedurende die tijd gewoon wonen: Ariane Fouchécourt, die zich het meisje totaal niet herinnert. Hoewel zij thuis is, is ze te zwak geworden om alleen voor Tristan te zorgen omdat ze twee jaar daarvoor is aangereden door een automobilist, die daarna doorreed. Ariane besteedt haar volledige aandacht aan het oefenen op de piano, aangezien ze een trio vormt met een violiste en een cellist en op het punt staat gedumpt te worden door hun impresario.

Tijdens Ariane's oefeningen komt Mélanie achter haar staan om vervolgens op exact de goede momenten de bladmuziek om te slaan. Ariane vraagt haar daarop of ze niet met haar mee wil naar uitvoeringen om haar bladomslaander (tourneuse de pages) te worden. Hiermee speelt ze Mélanie precies in de kaart, want Ariane wordt hoe langer hoe meer afhankelijk van haar. Bovendien flirt ze op een dusdanige manier met Ariane dat deze verliefd wordt op het meisje. Onder het mom van een verrassing voorbereiden voor zijn vader, zet Mélanie bovendien Tristan aan om een muziekstuk in het geheim sneller te gaan oefenen dan gezond is voor zijn leeftijd, waardoor diens gewrichten gaan ontsteken.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Frot, Catherine Catherine Frot Ariane Fouchécourt
François, Déborah Déborah François Mélanie Prouvost
Greggory, Pascal Pascal Greggory Jean Fouchécourt
Guillebon, Xavier De Xavier De Guillebon Laurent
Citti, Christine Christine Citti Madame Prouvost
Mollet, Clotilde Clotilde Mollet Virginie
Bonnaffé, Jacques Jacques Bonnaffé Monsieur Prouvost
Martynciow, Antoine Antoine Martynciow Tristan Fouchécourt

Externe links[bewerken]