La trahison des images

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La trahison des images
Museum Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles
Menil Collection, Houston
Kunstenaar René Magritte
Jaar 1928-1929
Type Olieverfschilderij
Afmetingen 63,5 cm × 93,98 cm cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

La trahison des images (Het verraad der voorstelling) is een surrealistisch olieverfschilderij van de Belgische kunstschilder René Magritte gemaakt in 1928-1929. Het is beroemd om zijn onderschrift Ceci n'est pas une pipe (dit is geen pijp). Het schilderij is ondergebracht in de collectie van het Los Angeles County Museum of Art (CALM) in Los Angeles.

Met het onderschrift bedoelde Magritte dat de pijp eigenlijk geen echte pijp is maar de afbeelding van een pijp, niet meer dan een met olieverf beschilderd doek dat wij een schilderij noemen. Het schilderij meet 60 × 81 cm (78 x 99 cm met lijst).[1]

De verwijzing naar een herkenbare voorstelling (een pijp) pleegt verraad aan het idee, dat slechts in onze geest kan bestaan. Door ons telkens te bevragen en op het verkeerde been te zetten, dwong Magritte ons over kunst na te denken. De conceptuele kunstenaars trokken deze lijn zeer extreem door met een installatie, een performance of een happening en herleidden het kunstwerk tot een idee. Dit is ook een kritiek op de kunstenaars die vinden dat ze de werkelijkheid zo waarheidsgetrouw moeten weergeven, zoals de hyperrealisten later.

René Magritte vond dat het de taak is van de kunstschilder om de realiteit in een ander kader te plaatsen. Zijn kunst roept altijd meer vragen op dan zij kan beantwoorden. Getuige hiervan is het schilderij van een zeemeermin, afgebeeld met een vissenkop en mensenbenen. Kenschetsend is ook het schilderij van een zeer natuurgetrouw afgebeelde vis die aan de staartzijde verandert in een brandende sigaar met kringelende rookpluim (schilderij "l'Exception" 1963). Magrittes werk getuigt ook van een uiterst grote beheersing van de techniek van het schilderen met olieverf op doek.

In 1968 maakte de Vlaamse kunstenaar Marc Eermans een werk waarin hij een echte pijp op een blauwe achtergrond plakte. Hij plaatste hierbij de tekst 'Cette pipe est bien une pipe', als verwijzing naar het schilderij van Magritte.[2]

Ceci n'est pas une....[bewerken]

In de reclamewereld knipoogt men even naar Magritte als men de tekst "Ceci n'est pas une pomme" op een T-shirt plaatst met een realistische afbeelding van een appel daaronder.

"Misschien moeten we René Magritte vragen om de crisis te ontmijnen. Ceci n'est pas une formation", was het commentaar van Karel De Gucht, eind augustus 2007 op de Belgische surrealistische politieke situatie. De eind 2007 moeizaam ontstane regering-Verhofstadt III bedenkt men met het gezegde "Ceci n'est pas un gouvernement".

Inmiddels wist de schilderstijl van René Magritte al tal van kunstenaars te beïnvloeden, onder wie de fotografen Duane Michals (VS, 1932) en Filip Naudts (België, 1968).

Externe link[bewerken]