Laag-Soeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Laag-Soeren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Laag-Soeren
Laag-Soeren
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Rheden
Coördinaten 52° 5′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2003) 852
Detailkaart
Laag-Soeren met rood aangegeven.
Portaal  Portaalicoon   Nederland
1rightarrow blue.svg Laag-Soeren dient niet verward te worden met Hoog Soeren, een dorpje aan de andere kant van de Veluwe in het noordwesten van de gemeente Apeldoorn.

Beluister

(info)

Laag-Soeren is een van de dorpen behorende tot de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. Laag-Soeren ligt aan de zuidoostrand van de Veluwe (de Veluwezoom). Het heeft 796 inwoners (per 1 januari 2007). Het dorp heeft een basisschool, een kulturhus en diverse verenigingen.

'Landgoed Laag Soeren' stamt uit de achttiende eeuw. In de negentiende eeuw werd hier door Pieter Nicolaas Jut een badinrichting gevestigd voor geneeskrachtige baden. Dit kuuroord was het eerste in Nederland en genoot internationale bekendheid. Aan de Priesnitzlaan is hier het Priesnitzmonument (torentje van Jut) voor opgericht. Op het landgoed bevond zich ook 'Huis Laag-Soeren', het latere Hotel Dullemond, waarvan nu nog slechts een ruïne rest.

Aan de sprengenbeken waren vroeger verschillende wateraangedreven papiermolens gevestigd. Later werden deze watermolens omgebouwd tot wasserij.

Buiten het dorp ligt de 'Elsberg', een 90 meter hoge heuvel met op de top een natuurobservatiepost met uitzicht op het in de ijstijden ontstane landschap.

In het bosgebied bij Laag-Soeren zijn twee campings gevestigd. Vakantiedorp 'De Jutberg' beschikt over een overdekt zwembad.

Het Maarten van Rossumpad, een langeafstandwandelroute van 's-Hertogenbosch naar Ommen, passeert het dorp over de Prof. Huetlaan.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Laag-Soeren is een beschermd dorpsgezicht. Zie ook:

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]