Laagste punt van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het monument laagste punt van Nederland

Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel, gelegen op een hoogte van 6,76 meter onder NAP. Aan de rand van dit weiland langs de snelweg A20 staat het monument voor het laagste punt van Nederland. Dit monument staat aan de Parallelweg Zuid tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. De voet van het monument stemt overeen met het niveau van het laagste punt. Op het monument zelf staat overigens een hoogte van −6,74 meter vermeld: de hoogte zoals die tussen 1995 en 2005 aangehouden werd.

Het laagste punt van Nederland is ontstaan bij de drooglegging van de Zuidplaspolder in 1841. De Zuidplas was een meer dat ten westen van Gouda lag, van Waddinxveen in het noorden tot Nieuwerkerk aan den IJssel in het zuiden. Het meer was ontstaan doordat eeuwenlang veen gebaggerd werd. De bodemhoogte van het meer lag 5,9 meter beneden de gemiddelde waterhoogte van de Noordzee.

Vaststelling[bewerken]

De plaatsbepaling van het laagste punt van Nederland is onderwerp geweest van heftige debatten, totdat het voorlopig laatste woord werd gesproken door de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat. Deze stelde vast dat dit punt zich bevindt in een weiland nabij de eendenkooi in de Zuidplaspolder bij de Derde Tochtweg in de toenmalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel (nu onderdeel van de gemeente Zuidplas). Een meting op 29 juni 1995 door deze Dienst leverde de aanvankelijke vaststelling van 6,74 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Door middel van een officiële publicatie werd per 1 januari 2005 een correctie bekendgemaakt en is het laagste punt circa 2 cm lager komen te liggen. De nieuwe hoogte van het laagste punt in Nederland is dus 6,76 m onder NAP.[1]

Omdat het NAP grofweg overeen komt met de gemiddelde vloed van het water op de Noordzee, zou op deze plek, zonder de aanwezigheid van duinen, dijken en andere waterkeringen, het zeewater zo'n zeven meter boven maaiveldniveau staan.

Het ministerie liet in zijn persbericht omtrent de bepaling van het laagste punt het volgende weten:

Aanhalingsteken openen

Onder het laagste punt verstaat Rijkswaterstaat het punt dat de gemiddelde maaiveldhoogte weergeeft van een door mens en dier beloopbaar, nagenoeg horizontaal gebied van ongeveer 1 hectare en dat, gemeten ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, lager ligt dan enig ander maaiveld in Nederland.
In zo'n gebied van 1 hectare kan best nog een klein kuiltje van 1 decimeter zitten, dit telt echter niet mee, vanwege het gemiddelde. Door menselijke (bouw)activiteiten, bodembeweging, verandering van de grondwaterstand en inklinken van de bodem veranderen de maaiveldhoogten in Nederland voortdurend. Het is dus afwachten hoelang het huidige laagste punt van Nederland deze titel mag blijven dragen.
De gehanteerde criteria betekenen dat laagste polderpeilen (waterstanden) niet in aanmerking genomen kunnen worden. Ook een punt dat is ontstaan door menselijke activiteiten, die uitsluitend tot doel hebben om een permanent of tijdelijk laagste punt van Nederland te creëren, is uitgesloten.

Aanhalingsteken sluiten

Andere diepste punten[bewerken]

Voorheen lag het laagste punt van Nederland in Het Lage Land in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Bouwactiviteiten hebben ertoe geleid dat dit tot het verleden behoort.

Wanneer de dieptewinning van mergel door de ENCI was toegestaan, dan had het laagste punt van Nederland in de Sint Pietersberg ten zuiden van Maastricht gelegen op een niveau van 10 meter onder NAP, dat is 40 meter onder het lokale niveau van de Maas.

Een voorbeeld van een kunstmatig gecreëerd laagste, of beter gezegd: diepste punt lag in schacht IV van de voormalige Staatsmijn Hendrik in Limburg. De bodem van deze 1058 meter diepe, inmiddels afgedichte schacht bevond zich op 961,8 meter onder NAP.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bron