Laak (Eemvallei)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richting Hoevelaken, rechts de wijk Vathorst
Richting Nijkerkernauw. Op de achtergrond de windmolens in Flevoland

De Laak is een deels gekanaliseerd riviertje op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland.

Via de Laak watert het gebied tussen Hoevelaken en Nijkerkerveen af op het IJsselmeer. De beek is al rond 1200 vergraven tot een kanaal, dat het water uit deze veenontginning afvoert naar het Nijkerkernauw bij de Zuiderzee. In de polder Arkemheen ligt het water in de Laak wel een meter hoger dan in de polder. De beek heeft een lengte van ongeveer 7,5 kilometer. Langs de beek ligt een fietspad, het Laakpad.

Ook was de Laak van oudsher de grens tussen het gebied van de bisschop van Utrecht en de hertog van Gelre. Het toponiem Hoevelaken is ook verwant aan deze waternaam. In het jaar 1132 komt de naam voor het eerst voor als 'Hovelaken' en 'Hoflake Arkemheen'. Het gehuchtje Bonte Poort ligt aan de Laak.

Project Laakzone[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 werd het project Laakzone uitgevoerd om de recreatieve mogelijkheden in Nationaal Landschap Arkemheem tussen Vathorst en Bunschoten-Spakenburg te vergroten.[1]

Ter hoogte van Vathorst is de Laak bijna twintig meter breed en staat daar in directe verbinding met de grachten tussen de bebouwing. In 2015 werd ook het westelijke deel van de Laak vanaf de sluis op de hoek Workumstraat/ Spakenburgkade verbreed om de doorstroming te verbeteren. Daartoe moest de brug bij de Achterhoekerweg worden vervangen en werd ongeveer 75 meter westelijker gelegd.[2]Ook de oude bruggen naar boerderijen aan de kant van Nijkerk werden vernieuwd en kregen een hogere doorvaarthoogte. Aan de noordzijde ligt de Laakdijk verder van het water af vanwege de ingegraven gastransportleidingen. Op de verbrede kades aan de zuid- en westzijde van de Laak werden nieuwe fietspaden aangelegd die ook verbinding kregen met de Zevenhuizerstraat in de gelijknamige buurtschap Zevenhuizen. De oevers zijn natuurvriendelijker aangelegd en langs de Laak werd een natuurgebied ontwikkeld.[3]

Door de verbreding van het water en het verhogen van de bruggen ontstond een een vaarroute voor sloepjes, kano’s en fluisterbootjes. In de Laak zijn meerdere kanosteigers aangelegd. Voor de bevaarbaarheid tussen Vathorst en Bunschoten werden twee sluizen aangelegd. De ene aan de rand van Vathorst en de andere ter hoogte van De Kooi in de buurtschap Zevenhuizen. Deze sluizen zijn met de hand te bedienen.

De Laak loopt onder de Nijkerkerweg door, door de buurtschap Bonte Poort naar het Eemmeer. Dit deel is echter ontoegankelijk voor bootjes. Door het graven van een nieuwe waterverbinding in westelijke richting langs de Nijkerkerweg werd aansluiting verkregen met de Rengerswetering bij Bunschoten. Zo ontstond een vaarroute van Vathorst tot het Eemmeer.